Hur slipper man snabbmatsfällorna på resan?
Snabbmat. Jag tycker att det alltid är ett problem att hitta bra mat på vägen och nu är det mer aktuellt än någonsin så här i semestertider. Frågan är, vad äter ni på vägen?
Vad är det som gör att man styr in på någon av de där hamburgerkedjorna ändå? När man är hungrig blir det att man stannar på första bästa. Man vet vad man får, att barnen äter, att de får leka av sig och det är gott första tuggan. Sen ångrar jag mig alltid efteråt. Varför planerar vi inte vår rutt bättre? För att det är svårt att hitta bra ställen? Nästan allt längs vägarna är hel eller halvfabrikat – det är få vägkrogar som lagar maten från grunden. Jag känner bara till ett par.
- Järvsö Lanthandel, Järvsö. En pärla väl värd sin eventuella omväg! Här kan du käka lunch och middag, ta ett glas vin, eller köpa med dig en hel matkasse eller enstaka kravmärkta grönsaker, purfärsk mozzarella, handsnidade köksverktyg, egenproducerade korvar, bacon och annat trevligt från Hälsingland!
- Lekhyttans, E18 några mil efter Örebro. Allt från frukost och picknickpaket till luncher med dagens husman, middag, glass och fika.
- Tindered, E22 mellan Söderköping och Västervik. Där serveras raggmunk med fläsk, hemgjorda köttbullar, goda sallader och allt görs på plats. När vi ändå är i närheten brukar det också bli en glasspaus i Söderköping.
- Stavsjö krog mellan Nyköping och Norrköping.
- Calle C, Flygvapenmuseet i Linköping. De har lagt fokus på ekologiskt och närproducerat med en signaturrätt, en vildsvinswallenbergare serverad med lingon och gröna ärtor.
Har man möjlighet tycker jag man ska ta sig tid för en avstickare, tråckla sig in i en stad och leta rätt på ett ställe. Där finns oftast ett bättre utbud än längs vägen. Åk in i Gränna, våga er in i små fiskebyar längs västkusten – planera in tid för en avstickare.
Här är några ställen jag inte testat men är nyfiken på:
- Väderstad Centralkrog, längs E4 mellan Mjölby och Ödeshög.
- Cafe sött & salt, Kristianopel, en liten avstickare från E22 mellan Kalmar och Karlskrona.
- Sjörök, en avstickare från E22 till Pottolmen, Karlskrona.
- Svartviks Herrgård, en avstickare från E4 strax innan Sundsvall. Lunch med stor salladsbuffé, soppa och två varmrätter.
- Berga bistro, längs E45 strax efter Åmål
Tips från vänner
Här fyller vi gärna på med dina tips!- Café Sockerstugan Mysigt ställe vid Borasjö, Laxå med fräsch mat för vuxna och goda pannkakor till barnen. De bakar så mycket de kan själva på plats och de gör egen italiensk mjukglass! Bara den kanske är värd sin avstickare?
Bläddrar man sig längre ner i Guide Michelin kan man också hitta guldkorn. Den var från början en guide just för vägkrogar. Men det kan ändå bli dyrt. Jag skulle vilja ha en app som ger förslag på bra restauranger och som talar om hur lång omväg det är. Finns det en sådan tro?
Bästa tipset
Mitt allra bästa tips är trots allt – ta med egen matsäck! Gör en pastasallad och ta med picknickfilten. Stanna på en gräsmatta och låt barnen springa av sig. Det finns ofta fina platser utmed vägen.Pastasallad är en favorit, så lätt att anpassa efter allas smak. Lök till de som vill, utan dressing, med dressing, majs, bacon, ägg… – Ta det du har hemma! Passa på att tömma kylen när du ger dig av hemifrån ut på semester, gör en kall pytt i panna. Här finns inga rätt och fel, blanda allt ni gillar. Koka pastaskruvar, strimla kött, kotlett, skinka, tärna äpple, tomat, tonfisk på burk (tänk på att köpa MSC-certifierad tonfisk!), kyckling, bacon, kokt ägg, gurka, rödlök, kapris (då får man med den härliga syran!) eller oliver, tärnad ost, några salladsblad eller andra grönsaker. Jag tärnar det mesta, då blir det lätt att äta med sked!
Smaka sen upp med salt, peppar och olivolja. Har du en skvätt av någon av våra såser passar de flesta att dressa upp pastasalladen med alternativt ta dem med och servera vid sidan av. Ta med en liten burk flingsalt då saltet försvinner om salladen får stå ett par timmar. Så du kan smaka upp maten när du ska äta.
Andra bra recept i matkorgen är soppa, tex en gazpacho om det är varmt, en matig macka, eller kycklingklubbor som är enkla att äta på vägen.
Vad gör man med resten av färskvarorna och det i kylen?
Gör en fruktsallad eller ta med de hela frukterna, perfekt mellis i bilen. Det som blir över hemma i kylen fryser du in! Mjölken går bra att frysa, gör sedan en ostsås på den. Riv och frys in osten, frys in tärnad frukt och använd i smoothies senare. Har du inte möjlighet att ta med dig matsäck eller frysa in, ge bort dina grönsaker, frukten, yoghurten mm till närmaste granne! Kanske till den som vattnar blommor och tar hand om din post?Checklista inför bilresan
- Vatten – vare sig du tar med egen mat eller stannar på vägen, glöm inte ta med vatten! Det är onödigt dyrt att köpa under resan.
- Mellis – ta även med frukt eller något annat bra mellis, så man inte behöver stanna akut när hungern slår till.
- Kaffe – koka kaffe hemma om du vill ha det med dig.
- Soppåse – jag glömmer alltid att ta med en soppåse, behövs till äppelskrutt och bananskal i bilen eller till picknickrester.
- Matsäck eller ett planerat stop för lunch/middag.
- Kylväska – investera gärna i en bra kylväska. Då kan du även ta med smör och annat ur kylen, om du ska till stugan, så slipper du köpa nytt när du kommer fram.
Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig på vår Facebooksida eller Instagram.