2024-01-18 Food Court / Tips & Trix
Äta mer grönsaker – men hur?
Vill du äta mer grönsaker? Har du tröttnat på och vill förnya din sallad? Hur får man i sig och barnen mer grönt? Det är några frågor som jag som både kock och fyrbarnsfar ofta får. Här är några enkla tips på vad som funkar hemma hos mig.
Råstek allt!
Dela grönsakerna i valfri storlek. Hetta upp en panna med olivolja. Tillsätt grönsakerna och smaksätt med vitlök, olivolja och rikligt med salt. När du råsteker framför allt blomkål, broccoli, svartkål eller grönkål kan du behöva tillsätta lite vatten. Mitt i stekningen slänger du bara i en matsked vatten och låter det ånga in/bort ur pannan, det ska inte koka. Grönsakerna steks sen på igen. Stora bitar kanske kräver en matsked vatten till. När jag lagar till kål så här gillar (till och med) barnen dem!
Mixa dina grönsaker och få i dig allt!
Ett bra sätt att få i sig själv – och barnen, grönsaker. Här har jag samlat ihop några
favoriter, en av dem är
Matgeeks fina gröna smoothie.
Grönkålschips
Så krispigt och gott! och enkelt. Funkar även med svartkål. Skölj bladen och skär bort det grövsta av stammen (byxa bladen). Gnid in bladen i olivolja och salta. Sprid ut på en långpanna och kör in i ugnen på 200 grader tills de blivit krispiga, ca 8-12 minuter. Salta med lite flingsalt.
Salladen då?
Många fastnar i sallad, gurka och tomat. Variera med flera goda grönsaker, vi samlar våra grönsallader under
#sidosallad. Du kan ha samma bas men addera en ny grönsak eller kanske dressing. Ibland kan det faktiskt vara så enkelt att du skär grönsakerna på ett annat sätt! Provat vår grovstrimlare? Köp i
webbutiken, kanske för dina ihopsamlade poäng?
Grönsaksstavar
Servera grönsaker i stavar innan maten. Funkar utmärkt till både stora och små barn. Stillar också den värsta hungern, så får du lite lugn och matlagningsro. Eller servera som snacks ihop med en god dip. För en garanterad succé, låt barnen vara med på grönsaksavdelningen och välja.
Lycka till med att äta mer grönsaker!
Henrik, kock och grundare
Foto Silviarita via pixabay.