Henkes goda äppelkaka
Här kommer min enkla och supergoda äppelkaka. Jag gillar sältan ihop med de klassiska äppelkryddorna kanel och kardemumma. Här gjorde jag en liten men receptet går utmärkt att dubbla och då använder jag en form på 28-32 centimeter. Eller trippla och gör i en långpanna!
Har du inga egna äpplen, hjälp till att minska svinnet i andras trädgårdar! Det finns flera sajter på vilka du hittar träd du kan få ”palla” äpplen ifrån. I grannskaps Facebooksgrupper brukar det också finnas inlägg om att hjälpa till att ta vara på äpplen och annat gott.
Självklart gör sig äppelkakan bäst ihop med en hemrörd vaniljsås och mitt recept hittar du här.
Fler äppelrecept hittar du här i vår blogg.
Henkes goda äppelkaka – 8-10 bitar
Ingredienser
-
300 g äppelklyftor ca (3 st)
0,5 msk nymortlad kardemumma
0,5 msk kanel
1 msk socker
1 tsk flingsalt
2 ägg
2 dl socker
100 g smör, smält
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
gärna 0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här
- Blanda äppelklyftorna med nymortlad kardemumma, kanel, socker och flingsalt.
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Blanda mjölken med det smälta smöret och häll i äggblandningen.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och eventuellt vaniljpulver.
- Smörj och bröa en form med avtagbara kanter (här ca 20 cm i diameter).
- Häll i smeten
- Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Avsluta gärna med att placera de sista i en cirkel, så att de bildar ett fint mönster. Om det har bildats lite vätska i botten på skålen med äpplen, så ringla det över kakan innan du gräddar den.
- Grädda på 180 grader i ca 35-40 minuter.
Lycka till!
/Henrik, kock & grundare