INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Mitt bästa äppelmos
2024-09-16 Food Court / Receptbanken

Snabbt äppelmos att ha i frysen

Äntligen kommer hösten och alla äpplen. Då gör jag en rejäl laddning av mitt bästa äppelmos. Det är så enkelt att koka eget, även om ett hemlagat äppelmos kanske hör till det förgångna finns det ju inget godare! När du koka ditt äppelmos själv har du fördelen att själv kunna bestämma hur mycket socker du vill ha i, en klar fördel tycker jag. I det här receptet har jag tagit bort sockret helt och hållet, så fryser jag moset så behövs inga krångliga konserveringsmetoder eller konserveringsmedel. Jag smaksätter helst med vanilj, kanel och kardemumma.

Hjälp vänner och grannar att ta hand som sina äpplen!

Har du inga egna äpplen, hjälp till att minska svinnet i andras trädgårdar! Det finns flera sajter på vilka du hittar träd du kan få ”palla” äpplen ifrån. I grannskapets Facebooksgrupp brukar det också finnas inlägg om att hjälpa till att ta vara på äpplen och annat gott.

Lycka till!
/Henrik, kock och grundare

Ingredienser till mitt bästa äppelmos

ca 1,5 kg färdigt mos

    3 kg söta röda äpplen
    3 st vaniljstänger
    2-3 kanelstänger
    1 msk nymortlade kardemummakärnor
    1/2 dl vatten

Gör så här

  1. Skölj och kärna ur äpplena.
  2. Klyfta äpplena och lägg i en stor kastrull (minst 5 L) med lite vatten i botten så det inte bränner fast.
  3. Tillsätt, kanel och kardemumma.
  4. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna och tillsätt allt till äpplena.
  5. Låt koka på låg värme under lock, under omrörning tills de är helt sönderkokta. Se till att det inte bränner i botten!
  6. Mixa med stavmixer.
  7. Låt svalna och frys in i små plastburkar eller fryspåsar. Har du ingen i närheten som kan hålla upp påsen, ställ den i ett enlitersmått så är det enkelt att fylla påsen.

Där har du mitt enkla äppelmos, bara att ta fram lite då och då ur frysen.

Fler härliga äppelrecept och annat hittar du här i vår Food Court.


Foto: congerdesign från Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!