Kolbulle – otroligt gott!
Kolbulle är en typ av tjockpannkaka med tärnat, fläsk. Det är en traditionell nordisk maträtt som lagades över öppen eld i gjutjärnspannor. Den åts av kolare, skogshuggare, rallare och andra arbetare som levde under tuffa förhållanden i gruvor och skogar. Perfekt för dem då den är väldigt energirik och samtidigt enkel att tillaga. Jag brukar alltid passa på att äta en när jag på Skördefesten på Öland, som nu i helgen. En snabb och enkel helglunch om du är ute i skogen eller vill laga mat ute i trädgården över öppen eld. Det går självklart att tillaga på spisen men då mister den en viss del av sin charm.
Detta behöver du
4 portioner- 5 dl vetemjöl
5 dl vatten
1 tsk salt
250 gram fläsk , rimmat eller rökt fläsk
smör
Tillbehör
- Rårörda lingon
Gör så här
- Vispa vatten i vetemjölet kraftig. Vispa tills du får en slät smet. Tillsätt salt och låt svälla ca en timme.
- Tärna fläsk i halv cm stora kuber.
- Värm en gjutjärnspanna, helst över öppen eld. Tillsätt smöret och fräs det tärnade fläsket några minuter.
- Häll i smet så att det blir ett ca 3cm tjockt lager i hela pannan (som en tjock pannkaka).
- Grädda på båda sidor. Av detta recept blir det ca 4 st kolbullar.
- Servera de härliga kolbullarna med rårörda lingon.
Lycka till!
/Magnus, kock och produktchef