Laga från grunden med riktig kalvfond
När vi på Matkomfort ska koka en sås börjar vi nästan alltid med att fräsa lite färsk lök och eventuellt lite vitlök. Sen häller vi på en fond, oftast kyckling, kalv eller fisk eftersom det ger fylligast och godast smak. Här är det många som faller i galen tunna. En fond skall bestå av lök, grönsaker, kryddor, ben från önskat djurslag och vatten, inget annat! Då är det nämligen inte lagat från grunden, så det så! En riktig hemkokt fond går givetvis inte att ersättas med en tärning. Det är en av de anledningarna till att vi inte vill ”översätta” våra recept till 4 portioner, att laga igen hemma. Vem tar sig tid att koka en fond en vardagskväll? Att då ersätta den med en tärning och förvänta sig samma resultat som såsen som levererades i vår matkasse slutar definitivt med en besvikelse.
Har du däremot tid att koka dig en fond en helg, gör en ordentlig sats och frys in i små Matkomfortburkar, så har du fond flera månader framåt. Här är vårt recept på en kalvfond.
Detta behöver du
- 1 1/2 kg kalvben i bitar
2 gula lökar
1 tsk salt
1 palsternacka
2 morötter
1 purjolök
1 dl tomatpuré
1/2 rotselleri
2 liter vatten
10 färska persiljestjälkar
färsk timjan
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
Gör så här
- Rosta benen i ugnen på 275 grader ca 30 minuter eller tills de får ordentligt med färg.
- Skala och skär lökarna grovt. Skölj och skär morötter, selleri och palsternacka i bitar. Skölj och snitta upp purjolöken.
- Stek grönsakerna i olja tillsammans med tomatpuré.
- Lägg de rostade benen i kastrullen och häll på 2 liter (eller tills det täcker och några cm till) kallt vatten och koka upp.
- Lägg i grönsakerna, saltet och kryddorna. Låt koka sakta under lock i 3-4 timmar. Skumma när det behövs.
- Grovsila fonden och låta koka på högre värme i 10-20 minuter för att reducera. Sila genom finmaskig sil.
Lycka till!
/Henrik, kock och grundare