INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Matkomforts bearnaise och biff kan du köpa här
2024-05-07 Food Court / Blogg

Bearnaisesåsens dag 18 maj

Bearnaisesåsens dag kräver lite extra uppmärksamhet! Såsen skapades första gången år 1836. Restaurangen Le Pavillon Henri IV utanför Paris hade invigning och behövde något speciellt på menyn. Henri IV, kungen som restaurangen uppkallades efter, föddes i provinsen Bearn, där av namnet. Bearnaisesåsen blev omåttligt populär och det är den än idag.

Enligt Erik Lallerstedt är Bearnaisesåsen Sveriges nationalsås, varpå han tyckte den förtjänade en egen dag. ”Dagen spenderas förslagsvis genom att vara såsial: helt enkelt genom att umgås med nära och kära – vid middagsbordet och online.” Läs mer om hur Erik tänkt att Bearnaisesåsens dag ska firas och hur den kom till.

När vi serverar Bearnaisesås får rätten alltid toppbetyg. Av den anledningen tycker även vi det är en dag att fira! Tre av våra kockar, däribland Henrik och Magnus, har jobbat med Erik på Gondolen, därför känns det extra kul att fira den med honom.

Varsågoda, här är ett recept på en äkta Bearnaise!

Ingredienser

    500 g smör
    8 st vitpepparkorn
    4 st schalottenlökar
    0.5 dl vinäger
    1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
    2 msk vatten
    6 st äggulor
    Salt, efter smak
    1 tsk tabasco
    1 msk worcestershiresås
    1 msk persilja, hackad
    1 msk dragon, hackade blad

Gör så här

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull, dra bort kastrullen från plattan och håll varmt.
  2. Finhacka schalottenlök och lägg den i en kastrull tillsammans vitpeppar, vinäger, dragon och vatten.
  3. Koka upp och reducera till ungefär hälften.
  4. Sila ner i en ny kastrull som står i ett hett vattenbad.
  5. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar.
  6. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.
  7. Smaka av med salt, tabasco, worcestershiresås och rör till sist i de hackade örterna.

Lycka till!

Flera härliga såser hittar du här i Receptbanken.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!