INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
MatkomfortsTomatfarskost
2017-01-25 Food Court / Receptbanken

Matkomforts färskost i olika smaker

När vi serverar färskost får vi ofta frågan om vi inte har receptet för 4 portioner. Här har våra kockar skalat ner recepten från de tusentals portioner vi lagar i vårt kök. Varsågoda, en med tomatsmak, en apelsin och en örtfärskost!

Örtfärskost, ingredienser

    1 dl crème fraiche
    1 dl kesella
    Valfria färska örter, t.ex. persilja, dragon, dill, basilika
    Vitlök efter smak
    Olivolja
    Salt och Svartpeppar
    Ev. lite vatten

Gör så här

  1. Välj ett par olika färska örter. Ta ungefär 1 kvist av varje, beroende på hur många olika du tar. Ju mer örter, ju mer smak och färg. Var bara lite försiktig med mängden dragon, så den inte tar över!
  2. Hacka ihop dina färska örter med vitlöken, eller mixa ihop i mixer, blanda då i olivoljan på en gång.
  3. Blanda örter och vitlök med crème fraiche och kesella.
  4. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
  5. Om du tycker den blir för tjock, späd eventuellt med lite vatten.

Passar finfint på ett gott surdegsbröd, exempelvis till en soppa.

Tomatfärskost (bilden), ingredienser

    ½ burk crème fraiche
    ½ burk kesella
    40 g soltorkade tomater (i olja)
    1 st pressad vitlöksklyfta
    2 krm salt
    2 msk hackad färsk timjan
    Svartpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Mixa de soltorkade tomaterna med pressad vitlök.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med svartpeppar och salt.

Tomatfärskosten passar förutom på bröd, utmärkt att servera med en citronstekt kyckling, pasta och cocktailtomater.

Apelsinfärskost, ingredienser

    2 dl kesella
    1 msk flytande honung
    Rivet skal av en tvättad apelsin
    Saft från en halv apelsin
    Salt, efter smak
    Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt och svartpeppar.

Apelsinfärskosten går utmärkt att använda på bröd eller som vi gjorde sist, toppa din nötgryta med den!

Lycka till!

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!