Matkomforts Janssons frestelse
Här är vårt recept på Janssons frestelse. Vi väljer att koka vår Jansson i kastrull, istället för att baka av den i en form i ugnen. En av fördelarna med att koka den är att man har möjlighet att smaka av den innan den går in i ugnen och då ge Janssonen det sälta och ansjovissmak man själv vill ha. En annan fördel är att du kan välja hur mycket du ska värma och servera. Värm den gärna i små portionsformar om du har.
För dig som vill koka din Jansson själv vill vi här presentera Matkomforts Janssons frestelse.
600 g fast potatis (skalas)
1 st gul lök
4-5 dl vispgrädde
120 g ansjovis med spad (eller mer om man gillar anjovis!)
½ dl ströbröd
Smör
Gör så här
- Skala och strimla eller riv potatisen grovt och skiva löken.
- Fräs löken i en tjockbottnad stor kastrull med smör så den blir lätt brynt, krydda med lite salt.
- Häll på grädden och koka upp (börja med 4 dl och häll på ½- 1 dl sedan om det behövs).
- När grädden kokat upp tillsätt potatisen och låt sjuda under lock ca 20 minuter (akta så det inte kokar över eller bränner fast) eller tills den är ordentligt mjuk. Rör om då och då.
- Tillsätt avhällda anjovisfiléer och rör om, smaka upp med spadet och krydda med lite salt efter behag.
- Häll upp en smord ugnsform eller gärna i små portionsformar. Låt svalna och förvara inplastad i kyl.
- Värm ugnen till 225°.
- Strö över ett jämnt lager ströbröd över din Jansson.
- Grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills din Jansson har fin gyllenbrun färg. Servera och njut.
Lycka till!
Henrik, kock och grundare