INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Recept på fiskgryta vår klassiker
2019-03-08 Food Court / Receptbanken

Matkomforts härliga fiskgryta

Vårt recept på fiskgryta är ett av de mest efterfrågade. En klar favorit bland många av våra gamla kunder. Den blev till och med framröstad som en av topp 3 i och med vårt 10-årsjubileum. Vi förbereder den förstås åt dig i vardagen! Men vill du göra den själv, från grunden, har du receptet här.

Recept på fiskgryta

4 portioner
    600g tärnad fisk av valfri sort, blanda gärna fisk och skaldjur
    500 g krossade tomater
    1 st gul lök
    1-2 st morötter
    1 st fänkål
    2 st paprikor
    1 st zucchini
    150 g färska champinjoner
    3-4 st vitlöksklyftor
    1 pkt torkad saffran
    2 krm mald spiskummin
    1 krm mald fänkålsfrö
    1 tsk socker
    0,5-1 st chili
    6 dl fiskbuljong eller hönsbuljong
    4 dl torrt vitt vin
    1 msk tomatpuré
    2 msk olivolja
    Salt och svartpeppar efter smak

    Serveras med kokt potatis eller ett rostat surdegsbröd och vår aioli.

Gör så här

  1. Skala morötter, gul lök och vitlöksklyftor.
  2. Dela fänkålen på mitten och skölj noga.
  3. Skär fänkål, lök och morot i lika stora bitar, ca 2×2 cm.
  4. Riv vitlöken och finhacka chilin.
  5. Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs på lök, vitlök, chili, spiskummin, fänkålsfrö och saffran under omrörning i ca 1 minut.
  6. Tillsätt morötter och fänkål och fräs ytterligare i 2 minuter.
  7. Häll på vinet och buljongen och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter.
  8. Skölj och kvarta champinjonerna.
  9. Skölj paprika och zucchini, skär i grova tärningar, ca 2×2 cm.
  10. Häll på 500 gram krossade tomater, tomatpuré, socker, champinjoner och zucchini.
  11. Låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  12. Lägg i fisken och låt den sjuda klart i grytgrunden, ca 5 minuter.
  13. Smaka av med salt och ca 0,5 tsk svartpeppar.

Tips från kocken

Du kan också sjuda fisken i lite vatten vid sidan av. Använd så lite vatten som möjligt för att behålla smakerna. Späd gärna grytan sen, med det goda fiskspadet om du tillagar fisken vid sidan av. Vid servering, lägg kokt potatis i botten av en tallrik, häll på grytan och lägg över fisken. Toppa med vår aioli och krutonger eller servera ett rostat surdegsbröd till fiskgrytan.

Lycka till!

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!