Matkomforts härliga fiskgryta
Vårt recept på fiskgryta är ett av de mest efterfrågade. En klar favorit bland många av våra gamla kunder. Den blev till och med framröstad som en av topp 3 i och med vårt 10-årsjubileum. Vi förbereder den förstås åt dig i vardagen! Men vill du göra den själv, från grunden, har du receptet här.
Recept på fiskgryta
4 portioner- 600g tärnad fisk av valfri sort, blanda gärna fisk och skaldjur
500 g krossade tomater
1 st gul lök
1-2 st morötter
1 st fänkål
2 st paprikor
1 st zucchini
150 g färska champinjoner
3-4 st vitlöksklyftor
1 pkt torkad saffran
2 krm mald spiskummin
1 krm mald fänkålsfrö
1 tsk socker
0,5-1 st chili
6 dl fiskbuljong eller hönsbuljong
4 dl torrt vitt vin
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar efter smak
Serveras med kokt potatis eller ett rostat surdegsbröd och vår aioli.
Gör så här
- Skala morötter, gul lök och vitlöksklyftor.
- Dela fänkålen på mitten och skölj noga.
- Skär fänkål, lök och morot i lika stora bitar, ca 2×2 cm.
- Riv vitlöken och finhacka chilin.
- Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs på lök, vitlök, chili, spiskummin, fänkålsfrö och saffran under omrörning i ca 1 minut.
- Tillsätt morötter och fänkål och fräs ytterligare i 2 minuter.
- Häll på vinet och buljongen och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter.
- Skölj och kvarta champinjonerna.
- Skölj paprika och zucchini, skär i grova tärningar, ca 2×2 cm.
- Häll på 500 gram krossade tomater, tomatpuré, socker, champinjoner och zucchini.
- Låt sjuda ytterligare 10 minuter.
- Lägg i fisken och låt den sjuda klart i grytgrunden, ca 5 minuter.
- Smaka av med salt och ca 0,5 tsk svartpeppar.