INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Henrik om skötselråd för knivar
2025-03-05 Food Court / Blogg

Skötselråd för dina knivar

Skötselråd för knivar och lite om min historia med Globals och SAI-serien med magiskt sköna handtag.

Kniven – en av de viktigaste i köket

Förutom bra råvaror så börjar all matlagning med en bra kniv. Jag har själv flera olika märken och modeller där hemma. När jag arbetade som kock på restaurang så hände något på 90 talet, de japanska knivarna gjorde sitt stora intåg. Den stora skillnaden mot de europeiska knivarna är att de har en minde vinkel på slipningen. Vinkeln på slipningen ligger på mellan 12-15 grader och gör att den skär, mer än klyver.

Jag arbetad då uteslutande med Global och vi kockar samlade på hela serien. På senare år har jag gått ifrån Global lite grann men det har ändå alltid behållit sin plats som en riktig trotjänare i köket.

Anledningen till att jag har kompletterat med andra knivar är både att jag har haft lite svårt med ergonomin på handtaget, du behöver inte arbeta länge innan den klassiska ”Global valken” uppstår. Den skaver helt enkelt på insidan av pekfingret. Det har också kommit många andra japanska knivar med flera lager av stål, det gillar jag. Knivarna blir vassare och jag upplever att de är lättade att hålla vassa. Så jag blev verkligen både glad och lite uppspelt när Global för mer än 10 år sedan lanserade sin Sai serie, den har ett magiskt skönt handtag och framför allt är den gjord av tre lager av stål. Det gör den både vassare och starkare.

Om du precis som jag har många vanliga Globalknivar hemma så betyder det inte att du ska byta ut dem, men komplettera gärna med några Sai knivar. Just nu har vi ett super pris på ett litet startkit med en kockkniv och en grönskashacka/kniv i butiken.

Så hur sköter du dem? Här är skötselråd för knivar

Att kniven är kökets viktigaste redskap skriver de flesta kockar under på. På samma sätt som en slö kniv kan minska lusten att laga mat, kan en vass kniv inspirera till stordåd i köket. En fabriksny Globalkniv är extremt vass. Precis så vass som du vill att en kökskniv ska vara. Men för att din kniv ska fortsätta prestera på samma nivå finns det några saker du bör tänka på.

Rengöring
Lämna inte din kniv odiskad. Handdiska kniven med vatten och lite diskmedel samt torka den med en kökshandduk direkt efter användning. Diska aldrig en Globalkniv i diskmaskin – det mår varken kniven eller maskinen bra av. Diskmaskinens korgar kan bli förstörda och diskmedlet kan orsaka frätskador på kniven.

Underlag
Använd ett underlag som är skonsamt mot kniven, förslagsvis Globals skärbrädor i trä, plast eller sockerrör. Det är viktigt att underlaget är mjukt. Om skärbrädan är hårdare än kniven kommer kniven att ta skada.

Nötning
Försök att inte nöta på knivseggen i onödan. Använd knivens baksida när du skrapar av skärbrädan för att inte eggen ska bli slö. Undvik även att skära i frysta råvaror eller hårda ben.

Förvaring
Globalknivar ska inte ligga och skava i besticklådan. Det bästa är att förvara dem i ett knivfodral, knivblock eller på en magnetlist. Om du använder magnetlist, sätt kniven på listen med ryggen först för att undvika skador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!