INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT

Hållbarhetspolicy

Ett smartare val!

Vårt löfte till dig är att vi tillsammans bidrar till 0% matsvinn, kortare transporter, färre förpackningar och mindre energiåtgång.

0% matsvinn – i alla led

Ända sedan starten 2008 och över 5 miljoner portioner mat senare, är mottot 0% matsvinn en grundpelare i vår verksamhet. Vi strävar alltid efter 0% matsvinn i alla led, både internt och hos våra kunder. Exempelvis beställs råvarorna först efter det att kunden har bokat sin leverans. På så sätt vet vi exakt vad som går åt och ingenting beställs i överskott eller behöver kastas. Det är också därför vi är så noga med vårt av- och påbokningsstopp klockan 10.00 varje måndag. Då låses systemen och antalet lådor räknas ner till ett exakt antal per produkt och storlek.

Om det trots allt skulle inträffa att någon låda inte kan levereras ut till kund, eller om vi exempelvis får lite grönsaker över, så har vi samarbeten med flera olika organisationer. Maten tas omhand och kommer till nytta där den verkligen behövs.

Ett annat sätt vi minskar matsvinnet är att vi inte sorterar bort exempelvis krokiga morötter eller äpplen med skönhetsfläckar. Så länge kvaliteten upprätthålls kastar vi ingenting.

Hos våra kunder strävar vi efter att minska matsvinnet genom att erbjuda portionsanpassade menyer. Vi har matlådor valbara för mellan 1-8 personer, där innehållet i varje låda planeras per portion för att råvaror och såser ska gå åt vid respektive måltid.

Inga onödiga tillsatser och alltid svenska, färska huvudråvaror

Våra kockar förbereder maten från grunden, både för att det ska gå snabbt att färdigställa hemma och för att vi vill erbjuda en hälsosam kosthållning utan onödiga E-ämnen eller tillsatser.

Vi ser till en bättre djurhållning och närproducerade råvaror när vi väljer samarbetspartners för våra huvudråvaror. Som kund hos oss får du alltid svensk köttråvara, för att hålla transporterna nere och kvaliteten uppe.

När det gäller frukt och grönt i våra lådor väljer vi i första hand närodlat och gärna ekologiskt när utbudet finns.

Varför plast?

Vi har valt plast som material då förpackningen måste tåla höga temperaturer vid upptappning av såser och grytbaser. Glas använder vi inte då det krävs mer energi vid både tillverkning och transport. De burkar vi levererar våra såser i består till 100 % av återvinningsbar, transparent PP05-plast. Lämnas våra burkar in på en miljöstation återvinns plasten och kan användas igen. Vi uppmanar våra kunder att gärna återanvända burkarna hemma några gånger först. Burkarna är återförslutningsbara och vattentäta vilket gör dem mycket praktiska. Se gärna tips på olika användningsområden i vår Food Court!

Våra torrvaror packas i en biobaserad mjukplast, tillverkad av stärkelse och socker. Vi har valt mjukplast för att minimera plaståtgången. Dock fungerar inte mjukplast för varma såser, soppor och grytor.

Lådan i vilken maten levereras går till 100 % att återvinna. Vi har valt lådor framför kassar eftersom lådorna går att stapla vid transport, ett oslagbart sätt att optimera packningen i bilen. En låda skyddar också råvarorna bättre än exempelvis en papperskasse, både under transporten och ifall kunden inte är hemma vid leverans.

Lådan kan gärna användas till praktisk förvaring i förrådet eller garderoben. Våra kunder har dessutom möjlighet att återlämna den tomma lådan till chauffören, så ser han till att den lämnas in på en miljöstation.

Samtransporter

Varje kylbil packas optimalt och levererar veckans middagar till mellan 70 och 90 familjer. Leveransrutten planeras i detalj för att bli som mest miljöeffektiv. Våra kunder får en personlig men inte valbar leveranstid. På så sätt undviks halvtomma bilar och vi besöker varje gata endast en gång. Detta minimerar utsläppen och bilarnas miljöpåverkan. Utkörningen av våra lådor sker i samarbete med AooEx Kyltransporter. AooEx är ISO14001-certifierade och förarna utbildas i Eco Driving och Smart Driving.

Fördelar med storkök

Hos oss lagas alla såser, soppor och smaksättare i stora grytor i köket. Storkok bidrar till att det går åt mindre energi per portion. Det gör också att vi kan köpa in få, stora förpackningar istället för många små, som det blir i det egna hushållet. Allting som vi köper in beräknas exakt för att gå åt utan svinn. Om samma såser skulle tillagas i det egna hemmet hade förmodligen flera av komponenterna hamnat som rester på skafferihyllan. Hemma blir mängden restförpackningar och emballage dessutom mycket större än den enda burk som vår sås levereras i.

Allt vårt eget restmaterial från verksamheten sorteras och återvinns. Vi tar bland annat del av Svenska Retursystem och våra huvudråvaror köps in i SRS-backar. Dessa backar returneras, tvättas och återanvänds i upp till 15 år, varefter de mals ner och görs om till nya backar igen.

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!