Enkel sylt med äpple och björnbär – så kokar du den
Det är enkelt att koka egen sylt! Tillhör du de lyckliga som har björnbär i trädgården, runt knuten eller har du ett hemligt ställe att plocka på? Det är verkligen ett favoritbär! Äter du dem inte som de är i en fruktsallad, på frukostyoghurten tillsammans med en hemgjord granola, till pannkakorna eller något annat, koka en enkel sylt på dem! Här är en riktigt god sylt som passar lika bra till våfflor som på ostbrickan. Enklare än vad du tror, kräver bara lite tålamod – om du har det, annars kan du snabba på kokningen. Låt sylten helst stå ett par dagar innan du kokar ihop den. Det går även att koka den direkt om du inte har tid att vänta, då blir sylten bara lite tunnare.
Inköpslista enkel sylt
- 250 g tärnat grönt äpple
250 g färska eller frysta björnbär
150 g strösocker
Gör så här
- Blanda allt i en kastrull och låt stå 1-2 dygn så pektinet i äpplet frigörs.
- Koka sedan i 20-30 minuter och låt svalna. Ju längre det kokar, ju fastare blir sylten.
Enkelt, eller hur?
Visste du det här om björnbär?
Björnbär är ett samlingsnamn, det finns flera olika sorter som sötbjörnbär, svarthallon, sammetsbjörnbär (även kallat sibiriskt björnbär) och björnhallon (men även boysenbär kallas det så blanda inte ihop dem). Vi som inte bor längre norr ut än Storstockholm kan vara glada när det kommer till björnbär. De trivs nämligen bäst hit upp. Det sibiriska björnbäret klarar förstås lite nordligare klimat, upp till odlingszon 6. Läs mer om det härliga björnbäret hos Wexthuset.Lycka till!