Löjrom på råraka, Henriks recept
Löjrom på råraka är så gott! Och jag tycker att Junköfiskarnas löjrom är den absolut bästa. Och tillsammans med rödlök och smetana på en knaperstekt råraka blir det knappast bättre. Jag föredrar att göra små rårakor, det går snabbare och de små är enklare att vända.
Ingredienser till Löjrom på råraka
- 500 g potatis
1 rödlök
1 burk smetana
100 g löjrom
Nymald svartpeppar, efter smak
Salt, efter smak
Smör till stekning
Ev. citron och dill
Gör så här
- Riv potatisen fint och lägg den finrivna potatisen i en bunke, krydda med salt och nymald svartpepparn.
- Finhacka rödlöken.
- Värm upp en panna på medelhög värme. Klicka i rikligt med smör och rapsolja 50/50.
- Ta en näve potatis och krama ur vätska ur potatisen med handen. Lägg i den varma pannan och platta ut potatisen till en råraka. Gör du små kan du steka ett par åt gången.
- Låt steka tills de börjar bli frasiga i kanterna och fått fin färg, i 3–5 minuter. Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.
- Lägg de färdigstekta rårakorna på hushållspapper så att eventuellt överflödigt fett sugs upp medan du steker resten.
- Portionera ut löjrommen, crème fraiche och rödlöken på rårakorna och om du vill, garnera med citron och dill. Servera direkt.