INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
tillaga fisk
2020-11-13 Food Court / Blogg

Varför salta fisken i förväg? Tillaga fisk på bästa sätt

Salt är fiskens bästa vän! Vi berättar varför och hur du på bästa sätt ska tillaga fisk. Rimma (salta) fisken i god tid innan den ska tillagas så saltet hinner tränga in i fiskköttet. Det är det absolut bästa sättet att få fisken smakrik och fastare i köttet. Det finns ett par olika sätt att rimma fisk på.

Torrimma

Salta fisken som om du skulle saltat den vid tillagning. Låt den ligga i kylen i 30 minuter upp till ett dygn. Ska du koka fisken kan man salta lite extra eftersom en del av saltet försvinner ut i vattnet, alternativ salta även i vattnet (buljongen).

Rimma i saltlag

Vill du rimma fisken i saltlag, använd 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Vispa tills saltet lösts upp. När saltet är upplöst, lägg i fisken och låt ligga i lagen minst 30-60 minuter. När man rimmar i saltlag blir det en jämnare sälta. Vill man runda av smaken lite, tillsätt även 1-2 msk socker i saltlagen.

Tillagningstemperatur

Tillaga fisk långsamt. Ju lägre temperatur man har ju skonsammare tillagas fisken och man får ett saftigt resultat. Vid så låg temperatur som ca 125 grader i ugnen fortsätter inte fiskens temperatur att stiga efter det att fisken tagits ut ur ugnen med resultatet att den inte blir torr. Om du tillagar fisken vid högre temperatur som till exempel i en fiskgratäng eller om du har bråttom, ta ut fisken tidigare och låt ”vila” så stiger temperaturen vidare efter det att den tagits ut från värmen.

Tillaga fisk med digitaltermometer för bästa resultat

Använd en digitaltermometer när du ska tillaga fisk. När fisken nått en innertemperatur på 50-56 grader, vet man att den är klar. Vi brukar ofta skriva att fisk med fördel serveras ”glasig”. Se specifika råd för olika sorters fisk på livsmedelsverkets hemsida. Det vanligaste felet man gör är att låta fisken tillagas lite för länge – då blir den oftast torr och tråkig. Prova dig fram till vilken innertemperatur på fisken som passar dig bäst och använd en digital termometer. Stick spjutet så långt in i filén som möjligt, spetsen ska gärna nå mitten av den tjockaste delen. Har du ingen digital termometer, kolla in hur många poäng du har i vårt Lojalitetsprogram, kanske kan du plocka ut en hos oss? Då skickar vi den med nästa leverans.

Lycka till i köket!

Henrik Isaksson kock och grundare

4 kommentarer

 • Erik Strömblad

  Obs! Följde receptet ovan, torkade fiskfilerna innan stekning. Dock blev dom översaltade, så man måste se upp med saltmängden för stekt fisk!

  • Stina Isaksson

   Hej Erik,
   Ja, man får vara lite försiktig med saltet så att fisken inte blir för salt. Att salta fisken lite i förväg innan stekning gör att saltet hinner dra in i fiskköttet och att den blir fastare i köttet. Salta lite innan stekning och sedan ytterligare i stekpannan till önskat resultat. Ha en fin dag!

 • nrppiubnsb

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

  • Stina Isaksson

   Hej!
   För att logga in på Mina sidor klickar du på länken https://www.matkomfort.se/login/. Hoppas att det funkar fint! Tveka inte att återkomma vid frågor eller funderingar. Ha en fin eftermiddag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!