INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2024-02-27 Food Court / Blogg

Vi på Matkomfort – Henrik

Nyfiken på vem som startade Matkomfort? Här i vår Food Court kan du läsa mer om oss på Matkomfort.

Kock i tjejfamiljen – Det här är Henrik!

Vad är ditt bästa matminne?
Bortsett från en och annan gourmetrestaurang som besökts genom åren så är det nog ändå ett minne från när jag var liten som sitter djupast. Vi seglade nästan hela somrarna och att sitta på berget i en naturhamn och grilla nyfångad abborre är nog en av många anledningar till att mitt intresse för mat blev så stort.

Vem är din matförebild?
Jag kommer aldrig glömma när jag arbetade på Gondolen på slutet av 90 talet och en ung Tommy Myllymäki kliver i köket. Han visade direkt att han var något speciellt, hans driv och målmedvetenhet imponerade stort. Att han sedan har en vinnarskalle som få har ju tydligt visat sig. Men det som kanske imponerar mest med Tommy är på vilket sätt han driver Restaurang Aira, maten och servicen är så klart av yttersta världsklass. En stor anledning till det, tror jag är att Tommy är noga med att både han och hans kollegor ska kunna kombinera ett arbete på Michelinkrog med ett någorlunda normalt liv, det är vad jag kallar en förebild. Det kan kanske låta konstigt för den som inte är invigd i branschen, men det är faktiskt ofta maten får en bitter eftersmak när man får höra om hur hårt vissa pressar sina medarbetare.

Vilket är ditt bästa tips i köket?
Smaka, smaka, smaka! Med det menar jag att krydda lite och många gånger. Då kommer du kunna smaka dig fram tills du är nöjd.

Hur hinner du med vardagsmatlagningen? Jag ”fuskar” och använder Matkomfort men jag måst erkänna att jag ofta experimenterar med innehållet och följer sällan beredningstexten till 100%.

Min favoritråvara?
Det blir omöjligt att välja men jag skulle vilja slå ett slag för blåmusslor. Billigt, gott och lyxigt. En klassisk Moule Frites är magiskt men variera gärna med att använda musslorna i pasta, soppa, risotto, paella, sallader mm. Glöm inte att ta vara på buljongen som blir över, perfekt att frysa in och ha som grund till såser och soppor.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv, vad skulle det vara?
Gud vad tråkigt det hade varit! Men kanske kyckling, om man får välja Bjärekyckling! Kyckling har ju en relativt neutral smak som du kan variera i det oändliga med olika smaksättare. Förutom att steka, koka, woka och grilla kan du göra korv, hamburgare mm. Det bästa av allt är att du får en väldigt god och nyttig buljong också.

Vilken musik/vad lyssnar du helst på när du lagar mat?
Något som inte får en att börja dansa allt för mycket, Ibiza Radio funkar fint. Långa sex-sjuminuters låtar som inte tar allt för mycket fokus. Men om man har bråttom så blir det lite gammal rock, då är man snart i kapp.

Vilken är din paradrätt?
Listan på mina paradrätter ändrar sig över tid. Helt otippat så ligger just nu skånsk äggakaka och paella just nu på delad första plats.

Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
Ja, utan en vass kniv blir det ju svårt men förutom det så vill jag helst inte vara utan en bra stekpanna. Helst gjutjärn!

Vilken är din favoritsmaksättare?
Jag antar att salt och peppar inte räknas!
Lite tråkigt kanske men med vitlök och citron kommer du långt…

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
Äter faktiskt väldigt sällan skräpmat. Saltlakris? Det kanske inte är det nyttigast jag stoppar i mig.

Något oväntat som inte alla känner till om dig?
Som pappa till fyra döttrar är jag en fena på flätor!

Något annat du vill veta om Henrik? Skriv din fråga i rutan för kommentar nedan.

Läs mer om oss här på Matkomfort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!