INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Barntips från Matkomfort och Henrik Isaksson
2019-11-27 Food Court / Blogg

Alla barn gillar inte köttbullar!

Äckligt! Alla som har barn och inte har hört det någon gång där hemma kan sluta läsa nu. För här kommer mina tankar och funderingar runt hur och om vi ska få barnen att äta allt. Med fyra barn har jag en del egna erfarenheter att dela med mig av, här är min barntips.

Som förälder vill man att barnen ska få i sig mat, så de överlever. Så det är inte så konstigt att det kan bli lite dragkamp hemma vid middagsbordet ibland, när din instinkt skriker Ät! och ditt barn samtidigt fått för sig att det är äckligt med köttbullar.

Jag tror att det lätt kan få en motverkande effekt om man tjatar för mycket, jag försöker istället göra måltiden till något trevlig. Då hoppas jag att intresset för mat och nya smaker ska komma med tiden. Och under tiden lugnar jag mig med att de säkert åt väldigt mycket mat på förskolan och i skolan eller att de kommer att äta mer i morgon.

Och det kommer, låt maten vara kul! Det är få vuxna som inte äter paprika eller gillar lök i någon form. Låt det helt enkelt ta tid och lär dem äta bra mat lagad från grunden snarare än frysta fiskpinnar med e-ämnen och alla möjliga tillsatser.

Nu till det ologiska i detta resonemang, här kommer mina tips på hur du ska få barnen att äta maten, det är ju trots allt väldigt viktigt… och du är en bra bit på väg när barnen vågar testa!

  • 1. Låt barnen vara med, det är nog mitt bästa barntips. Att låta barnen vara med och steka och röra i såser är både roligt och lärorikt. Det blir också roligare att äta det man själv lagat. Barn äter gärna grönsaker direkt från skärbrädan så låt barnen vara med och hacka samt äta det de hackar så får de både i sig grönsaker och du får lugn och ro i köket.
  • 2. Blanda inte råvarorna, barn vill ofta kunna se vad de äter och gillar att sitta och plocka med maten.
  • 3. Servera grönsaker råa, servera med t ex paprika och morötter råa i stavar.
  • 4. Spara råvaror. Om det är pasta till en av veckans rätter och qinoa till en annan rätt så kan barnen äta pasta två dagar och de vuxna qinoa två dagar. Samma sak med grönsaker, välj de grönsaker som barnen gillar ur veckans låda och låt dem äta dem.
  • 5. Panera. All fisk, kyckling (utan ben) och fläskkött går att panera och steka, vilket brukar vara mycket uppskattat. Ett tips är att alltid ha pankoströbröd hemma, det hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker eller i asiatiska specialbutiker. Om du har ett pankoströbröd så vänder du bara råvaran i ströbrödet och steker det. Annars får du dubbelpanera (mjöl, ägg, ströbröd) och det tar både tid och brukar bli kladdigt.

Vill du ha ännu fler barntips hittar du det under Tagen Barntips.


Lycka till, det är en kamp värd att ta!

/Henrik, kock, grundare och pappa till fyra tjejer

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!