INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Blinier med kaviar till nyår
2020-12-16 Food Court / Blogg

Blinier med kaviar till nyår

Blinier till nyår är en av mina favoriter att starta kvällen med. Passar alla, barn och vuxna. Den här veckan kan du köpa en riktig toppkaviar i vår webbutik. Så passa på!
Toppingen går ju också att variera efter gästerna. Vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt… och sååå gott! Går dessutom bra att förbereda nästan hela vägen. Det bästa är att ha ett plättlägg om du inte har en blinipanna. De behöver den lilla kanten att svälla upp mot när du steker dem. Här är ett recept från Mikael Björklund. Vi känner honom som Årets kock, både i Finland och Sverige. Antagligen gör du det också, eller så kanske du känner igen honom som den senaste Robinsonvinnaren.

En frasig, väljäst blini är god festmat som uppskattas av de flesta. Michael blandar lite vetemjöl i sin blinismet för luftighet, men man kan också laga en traditionell glutenfri version med enbart bovetemjöl. Smeten kan stå i kylskåp i flera dygn innan man steker den. Äggvitan rörs i alla fall alltid i strax innan stekning. Det är nämligen den som ger plätten extra luftighet.

Blinier med kaviar

Ingredienser
4 personer
  10 g jäst
  2.5 dl mjölk – ljummen
  1.5 dl bovetemjöl
  1 dl vetemjöl
  0.75 dl gräddfil
  1 st äggula
  0.5 tsk salt
  1 st äggvita
  1 msk smör

  1 burk kaviar
  1 st rödlök – hackad
  1 burk smetana

Gör så här

Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa minst en halv timme. Vispa under tiden äggvitan hård. Blanda försiktigt ner den i smeten. Grädda smeten i lite smör i en plättlagg.

Michaels tre tips för en frasig blini

 1. Använd mycket smör.
 2. Stek på låg värme.
 3. Skaffa dig en blinipanna med högre kanter, då får plätten höjd.

Blinierna kan stekas på förhand. I väntan på gästerna sätts då blinierna på en ugnsplåt. Strax innan servering häller man lite skirat smör på blinierna och värmer dem i ugnen. Vid servering, toppa med smetana, rödlök och kaviar.

Lycka till och gott nytt år!

Henrik, kock och grundare


Recept från svenska.yle.fi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!