INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Chokladens dag
2021-11-10 Food Court / Receptbanken

Vem gillar inte choklad?

Flera högtider inom en vecka! 11 november är det chokladens dag, även den värd att firas! Liksom kladdkakans dag 7 november. Kanske med en av mina favoriter som jag bakade när Magnus, vår Produktchef, fyllde år? Roy Fares choklad- och hallonslices.

Chokladens dag – hur firas den?

Sedan 2011 har chokladen fått en fast dag i Sverige att firas på. ”Chokladens dag firas på detta datum för att vi en dag om året skall få frossa i denna goda läckerhet utan att behöva tänka på hur eller varför.” skriver temadagar.se och vi kan inte annat än hålla med! Vilken choklad är din favorit? Vit, ljus eller mörk. Köket.se älskar alla sorters choklad och tipsar om smakkompisar, knep som gör dina bakverk godare (och snyggare) och hur du bäst förvarar din choklad. Kolla in tipsen och härliga recept att fira chokladens dag med på koket.se

Kul om choklad

  • Choklad sägs ha en massa bra egenskaper, bland annat kan du förbättra minnet, reducera utmattning, öka din livslängd och doften av choklad kan hjälpa dig att slappna av. Läs mer hälsosamma fördelar på stegforhalsa.se.
  • Starta chokladens dag med – choklad till frukost! Det är knappt vi tror att det är sant, men amerikanska forskare uppmanar oss att äta choklad till frukost! Varför? Läs mer hos Elle mat & vin.
  • I Japan kallas ofta Alla hjärtans dag för chokladens dag då det är den absolut vanligaste presenten att ge till sina nära och kära.
  • Två tredjedelar av all kakao kommer från Västafrika.
  • I Mellanamerika har kakaoträdet odlas sedan 600-talet och bönorna sägs ha använts i minst 2500 år. Ett träd producerar kakaobönor i ungefär 25 år men kan bli uppåt 200 år gammalt.
  • 1502 tog Christofer Columbus chokladen till Europa, vilken då serverades i form av chokladdryck.
  • 1847 tillverkades den första fasta chokladbiten av brittiska chokladföretaget The Fry & Sons shop.
  • 1872 började Cloettas ångchokladfabriker producera choklad i Malmö. De var först ut i Sverige med fabriksmässigt framställd choklad.


Glad chokladens dag!

/Marie-Fe, kommunikation

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!