INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Ekologisk kyckling eller ej
2020-01-13 Food Court / Blogg

Ekologisk kyckling eller ej – så här tycker vi

Ekologisk kyckling ska det väl vara! Eller? Vad är egentligen bäst och varför? För dig, mig, miljön eller fåglarna. Bjärefågel tackar nej till ekologisk kyckling och KRAV-kyckling. Det finns många regler för att man ska få kalla sig ekologisk. Bland annat är det vanligt förekommande att man använder fiskmjöl i startfodret för att fåglarna ska få alla näringsämnen de behöver. Detta på grund av begränsningar i regelverket. Fodret behöver också vara ekologiskt. Vi har problem med utfiskade hav, det vill inte Bjärefågel bidra till. Deras Bjärekycklingar äter ett helt vegetabiliskt GMO-fritt foder, huvudsakligen närodlad majs från Skåne. För att få använda benämningen ”ekologisk kyckling” skulle de behöva importera större delen av sitt foder. För dem känns naturligt och närodlat mer hållbart och jag kan inte annat än hålla med.

Ekologiska kycklingar vistas utomhus. Fast inte alltid. Är det smittor i närområdet får de ekologiska fåglarna inte gå ut och på vintern när det är för kallt får de inte alltid heller gå ut. För i Sverige har vi inte ett optimalt utomhusväder för kycklingar. Särskilt inte för små kycklingfötter. Kylan och fukten skadar fåglarnas fötter och ben, det vill Bjärefågel inte ska ske. De värnar om sina fåglar och deras fothälsa. Är fåglarna ute ökar risken för olika smittor, som campylobakter och salmonella. Det vill inte Bjärefågel utsätta sina kunder för. Därför prioriterar de en bra inomhusmiljö med stora ytor för fåglarna att röra sig på. Dubbelt så mycket yta per fågel jämfört med svensk standard. Fåglarna hanteras alltid med två händer och uppfödarna ligger nära slakteriet för att undvika långa transporter. En Bjärekyckling transporteras max tio mil.

Är då ekologiskt och ekologisk kyckling alltid bäst och att föredra? Jag tycker inte det, här håller vi med Bjärefågel.


Med vänliga hälsningar

Henrik, kock och grundare


Läs mer om Bjärefågel hos oss eller på Bjärefågels hemsida. Följ dem gärna på Instagram för bilder, recept och information.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!