INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2023-11-07 Food Court / Blogg

Ekologisk svensk saffran från Österlen

Svensk saffran, finns det? Jo, världens dyraste krydda växer på Österlen! Vi blev både uppspelta och glada när vi hittade en ekologisk svensk saffran så vi kände att vi ville ta in den igen, i vår webbutik.

Historien bakom Österlens ekologiska svenska saffran

Grannarna Kalle och Johannes fick ett erbjudande om att köpa saffranslökar från en kompis i Holland. Eftersom de gillar att odla och gärna tar på sig lite udda utmaningar kunde de inte tacka nej. På biblioteket hittade de en bok om saffran som de lusläste och när lökarna kom var marken redan förberedd. 2 500 lökar planterades och sedan började det tidskrävande arbetet med att få fram bästa torkmetoden. Idag har de utvecklat en helt egen varsam torkmetod som bevarar både pistillens färg och smak. Svensk ekologisk saffran va

Saffran har man odlat i åtminstone 4 000 år. Idag odlas saffran till största del i Iran och en liten del odlas i södra Europa. Allt enligt samma arbetsintensiva sätt. Johannes och Kalles ekologiska odling gödslas med grannens hästkompost, de sköter ogräsrensning för hand och de använder inga bekämpningsmedel. Det mest tidskrävande kan vara skörden, när det är dags krävs nästan två timmars arbete för att få fram ett gram torkad saffran!

Varför saffranspistiller?

Har du köpt saffransbullar i ett finare bageri kanske du har sett de små röda strecken i bullen, saffranspistillerna. Vill du baka bullar som på bageri ska du absolut satsa på saffran i pistillform. Det är något helt annat än den malda saffran du normalt hittar i butik.

Du får ut som mest smak av saffranspistillerna om du lägger dem i lite rom, cognac eller vodka. Ju längre det får stå och dra, ju bättre smak. Så passa på att köpa och lägga in nu, så är det lagom till lucia. Minst ett par dagar men du kan också köpa till nästa år och lägga in redan nu. Flaskan är perfekt i storlek för att hälla på alkoholen direkt där i. Vill du inte baka just saffransbullar, smaksätt en snaps, gör en saffranspannacotta, en saffranssill eller baka något annat med saffran i.

Hos Köket.se hittar du massor av recept med saffran. Åh, måste passa på att tipsa om den absolut godaste saffranstryffeln med cognac! Kanske med en enklare saffran men gör den i jul! Den tryffeln finns förresten med i Mary Fairys ask med julpraliner, som du också hittar i webbutiken.

Ekologisk svensk saffran från Österlen säljs hos oss om 2+2 karat (ett kit med två flaskor á 0,2 g), pris max 190 kronor. Från det att du blir Brons-medlem har du alltid rabatt i vår webbutik.

Bild: Österlen saffran och Färskvaruhallen.

2 kommentarer

 • Ana Mohager

  Var finns ni?

  • Stina Isaksson

   Hej Ana,
   Tack för ditt meddelande! Vi levererar runt om i hela Stockholm och nästan i hela Mälardalen, samt även i Växjö, Kalmar, Jönköping, Blekinge och hela Skåne. Här kan du se om vi levererar till ditt postnummer. Tveka inte att återkomma vid ytterligare frågor!

   Ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!