INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Nathalie ekologisk torkad mango
2021-10-18 Food Court / Blogg

Ekologisk torkad mango – Nathalies mangoskola

Nu kan du köpa Nathalies torkade frukter i vår webbutik. Ekologisk torkad mango, ananas och bananito. Här berättar vi lite mer om just mangon.

Nathalie får ofta höra att deras torkade mango är så smakrik och söt och att den verkligen smakar mango. I blindtester har de upptäckt samma sak. Här är deras förklaring till varför den är så god:

  1. Först och främst odlas mangon ekologiskt och småskaligt och mangobönderna får coaching av proffs. Råvaran är alltså av prima kvalitet.
  2. Nathalies mango är av en sort som heter Keith och är vanlig i Latinamerika. Den är sötare än den afrikanska mangon som är syrligare i smaken och inte lika trådig som t ex Tommy som de tidigare gjort marmelad av. Därför är Keith lätt att skära och hantera för hand.
  3. Mangon skördas solmogen.
  4. Vill du se hur mangon torkas och packas? Kolla in filmen här. Mangon får en hög och jämn kvalitet tack vare den manuella processen och låg torkningstemperatur under lite längre tid. Därför blir de mjukare och behåller mer av sin goda solmogna smak än vanlig torkad frukt.

Det är två skördar per år, en stor skörd i januari-mars och en mindre i juli. På spanska kallas den mindre skörden för “mitaca”. Keith är tydligen också mest tålig för den klarar perioder av torka bättre än andra sorter. Men helt utan vatten klarar den sig såklart inte. Den är vanlig i Latinamerika och alltså väldigt söt och smakrik. Enligt den lokale partnern i Colombia är den även enklast att torka. De testade i flera år att torka olika mangosorter och Keith är den som blir allra bäst, både i smak, fukt och den är enklast att skära och behandla.

Ekologisk torkad mango hjälper kvinnor

Nathalies ekologiska torkade frukter är direktimporterade från Colombia vilket ger mer pengar till bönderna som odlar frukten. Frukten torkas och packas varsamt på plats av ensamstående mammor som får viktiga arbetstillfällen. I filmen som är inspelad 2017 var målet att ha 50 anställda varav minst 38 kvinnor till 2020. Idag är de uppe i ca 80 viktiga arbetstillfällen, varav 55 är kvinnor. Arbetarna får också hjälp med lån för drägligare livsvillkor.

Mango för gravida

Mango till gravida kvinnor rekommenderas i många Sydamerikanska länder. Mangon är rik på järn och förebygger anemi, vilket är vanligt hos gravida. Eftersom mangon är så rik på bioaktiva ingredienser, såsom ester, terpener och aldehyd, förbättras aptiten och matsmältningssystemet.

Ekologisk torkad mango, ananas och bananito

MANGO
Speciellt rik på fibrer och vitamin A.

ANANAS
Speciellt rik på fibrer och kalcium. I Colombia äter man ananas så som vi äter plommon om vi behöver få igång magen.

BANANITO
Speciellt rik på fibrer, vitamin B6, kalium och magnesium. Bananito är även rik på den essentiell aminosyran tryptofan, som omvandlas i kroppen till bland annat serotonin – kroppens eget lyckopiller! Perfekt att ta en påse när man känner att man snabbt behöver få upp energin och humöret.

Se mer om odlarna

Här berättar en av bönderna varför Direct Trade är bra för dem
Här kan du träffa ett par bananitobönder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!