INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Kotlett, fläskhare eller fläsytterfilé
2019-08-27 Food Court / Blogg

Fläskytterfilé, fläskkotlett eller fläskhare – vad är skillnaden?

Fläskytterfilé, fläskkotlett eller fläskhare – vad är skillnaden? Ibland får vi frågor om varför vi inte använder oss av fläskytterfilé istället för benfri kotlett. Och vad är egentligen fläskhare? Vi benar ut begreppen.

Benfri kotlett, ytterfilé, fläskhare och kassler?

Det enkla svaret är att det är samma sak.
Styckdetaljen brukar benämnas som kotlettrad och om man benar ur den så blir det en benfri kotlett. Ordet ytterfilé används ibland av restauranger och butiker, kanske för att få med ordet filé till exempel på menyn, då det har en bättre klang. I butiken kan du ibland hitta fläskytterfilé som är ”mörad”, då med en saltlake. Det är fortfarande samma styck detalj och samma kött. Saltar du in och röker en benfri kotlettrad så kallas det för kassler. I vissa fall kan köttbiten även kallas fläskhare. Ordet kan ha sitt ursprung i tyskans av Hase eller nederländska Haas(je), som betyder hare. Ordet Haas kan kopplas till det nederländska ordet för ländmuskel.

Då vi inte gillar att använda oss av mörat kött, utan bara naturellt, är det viktigt att inte översteka kotletten då den lätt blir torr. Använd gärna en stektermometer och se till att du inte steker det till en högre innertemperatur än 70 grader.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!