INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Matkomfort, mat från grunden. Det du sparar i tid vinner du i smak
2022-01-03 Food Court / Blogg

Från grunden enligt Henrik

Jag säger ofta att vi på Matkomfort lagar allt från grunden. Det är det många andra som också säger, både producenter, restauranger och privatpersoner. Men jag tror inte alltid på allt jag hör, det betyder i ju för sig inte att det inte kan finnas flera sanningar men jag tänkte förklara vad jag menar med lagat från grunden.

Den korta versionen

Inga extra tillsatser för hållbarhet eller industriellt framställa smaksättare i köket och i vår matkasse!

Den lite längre versionen om mat lagad från grunden

När vi ska koka en sås börjar vi nästan alltid med att fräsa lite färsk lök och eventuellt lite vitlök sen häller vi på en fond, oftast kyckling, kalv eller fisk. Här är det många som faller i galen tunna. En fond skall bestå av lök, grönsaker, kryddor, ben från önskat djurslag och vatten, inget annat! Då är det nämligen inte lagat från grunden, så det så! Sen när man kommer till kryddning så det lika viktigt att inte ta några genvägar, vi använder bara äkta råvaror! Jag ska vara ärlig och säga att när vi startade Matkomfort så var vi inte riktigt lika konsekventa som vi är i dag. Av ren slentrian så använde vi till exempel både sambal olek och chilisås ibland. Men när det kom nya regler kring märkning och det blev lag på att skriva ut exakt innehållsförteckning, det räckte inte att vi skrev sambal olek vi skrev ”sambal olek (mald chilipeppar, salt, vatten, syra (E260), konserveringsmedel (E211))”. Vi skrev inte bara chilisås utan ”chilisås (krossade tomater, tomatpuré, socker, ättika, salt, lök, syra (citronsyra), kryddor (bl a chilipeppar, spiskummin, vitlök) och kryddextrakt (bl a kanel))”.

Då ställde vi oss frågan vad vi ville uppnå med att tillsätta sambal olek? Jo styrka och smak i form av chili, så i dag så mixar vi färsk chili och kryddar våra såser med. Låter väldigt enkelt med det säljs faktiskt hur mycket sambal olek som helst varje år, bara i Sverige. Likadant med chilisås, vad ville vi uppnå? Jo, tomat, syra och sötma. Sagt och gjort, idag kryddar vi istället med tomat, vinäger och socker. Ja du läste rätt vi använder socker, är det från grunden? Vet inte, socker växer ju inte på träd men sockerbetan växer i jorden. Den har ju i och för sig raffinerats, alla mineraler och vitaminer är borttagna. När vi ändå är inne på våra undantag, så passar jag på att säga att vi även använder vissa asiatiska smaksättare så som soja och fisksås i vår matkasse.

Men det viktiga för mig är att vi alltid arbetar med riktiga råvaror och inte tillsätter några konserveringsämnen eller artificiella smaksättare för att förlänga hållbarheten. Det är vad jag kallar lagat från grunden.

Henrik Isaksson,
kock och grundare av Matkomfort

Läs gärna mer om Lagat från grunden här i vår Food Court.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!