Hemgjord glass utan glassmaskin i våra tråg
Glass utan glassmaskin, kan den verkligen bli god? Har fått känslan av att den blir hård och kompakt. Har länge suktat över alla goda glassrecept och önskat att jag hade plats för en glassmaskin. Eller plats i frysen för tillhörande skål, för all del. I somras trillade jag över ett recept hos Arla som blev supergott! Glassen görs på kondenserad mjölk, vispgrädde och smaksättning. Den blir därmed äggfri och du kan enkelt göra den laktosfri. Snabbfixad är den också, bara frystiden som sätter tålamodet på prov. Dessutom passar det perfekt att använda två av våra tråg att frysa smeten i. Här är en egen variant med extra allt och lite salt.
God glass utan glassmaskin
6-8 portioner5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 msk flingsalt
1 burk karamelliserad mjölk
1,5 dl hackad choklad, chokladknappar, Smarties
0,5 dl minimarshmallows eller stora klippta i bitar
Gör så här
- Vispa grädden lätt.
- Vispa ner den kondenserade mjölken, vaniljsockret och 3/4 av den karamelliserade mjölken. Smaka av med saltet men ät inte upp all smet!
- Vänd ner det mesta av godiset, spara lite till toppen.
- Häll upp i en brödform eller två av våra tråg som på bilden. Dekorera med resterande karamelliserad mjölk och godis.
- Täck med plastfolie och frys minst 6 timmar.
På grund av nötallergi använde jag Smarties då det är de enda i sin sort som är nötfria, vad jag har hittat. Givetvis väljer du ditt favoritgodis, nötter… Vill du till exempel ha jordgubbssmak, mixa 1,5 dl jordgubbar med den kondenserade mjölken och 150 g färskost. Vänd ihop med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Smaksätt din hemgjorda glass med dina favoriter, Arla har även ett recept med blåbär. Det var så enkelt och kul att äntligen kunna göra glass utan glassmaskin att jag snart kommer ha frysen full av alla möjliga smaker! Fler glassiga recept hittar du i receptbanken.
Lycka till!
/Marie-Fe, Kommunikationsansvarig
2 kommentarer
I-N
Hur gör jag glassen laktosfri när det är mjölk i kondenserad mjölk.
M v h I-B
Stina Isaksson
Hej! Jag är lite osäker på om det finns färdig kondenserad mjölk, om inte så är det ganska så enkelt att göra en egen kondenserad mjölk utan laktos. Den laktosfria mjölken behöver vara 3% fetthalt. Nedan recept https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/ ger samma mängd färdig kondenserad mjölk som i en burk, 400g. Slutresultatet blir lite mörkare i färgen när det är laktosfri mjölk.
2,5 dl mjölk
2.5 dl strösocker
Görs så här:
* Häll upp strösocker och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på lägsta värmen tills sockerkristallerna smält helt och hållet i mjölken. Mät med linjal eller liknande för att se hur djup blandningen är. Detta behöver du veta för att blandningen ska vara reducerad till hälften när den är klar.
* Höj till medelvärme på spisen. När sockermjölken börjat sjuda sätter du timern på 40 minuter. Rör inte om överhuvudtaget när sockret och mjölken väl smält ihop. Anledningen är att det under processen bildas sockerkristaller längs med kanten och om du rör om kommer de att hamna i den sötade kondenserade mjölken. Det är också viktigt att det inte kokar, utan att den bara sjuder försiktigt. Sänk värmen om du måste för att bara få en fin ånga som stiger ur kastrullen och inte några kokbubblor.
* När 40 minuter har gått kommer det att ha bildats skum längs med kanterna. Ta försiktigt bort skummet med en sked. Ju noggrannare du är med att ta bort allt skum desto finare kommer din sötade kondenserade mjölk att bli.
* Låt sedan blandningen fortsätta sjuda, kolla med linjalen då och då för att se om hälften har reducerats bort. Kommer det mer skum så är det bara att ta bort det med sked igen.
* När du har hälften av blandningen kvar så är det bara att hälla upp den i en ren burk med tätt slutande lock och ställa i kylskåpet för att svalna och sen är det bara att använda den precis som den sötade kondenserade mjölken du köper i affären! Oroa dig inte över att den är lös när den fortfarande är varm, den blir tjockare och lite segare när den svalnat helt och hållet i kylskåpet.
Lycka till!