INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Godaste glassen finns hos Nordic Fauna Ice Cream
2017-11-01 Food Court / Blogg

Godaste glassen i stan?

Glass som smakar öl, dill och messmör, kan det vara gott? Det undrade jag när jag fick höra att det poppat upp en ny glassmakare i stan som enligt utsago skulle göra den godaste glassen i stan.


Tyvärr har Nordic Fauna Ice Cream lagt ner men låt dig inspireras av deras härliga smakkombinationer!

Jag tog med mig en kollega och åkte till det lite bortglömda Kräftriket för att träffa Daniel Sjöstrand, som tillsammans med Joel Lindqvist öppnade en glassfabrik i början av sommaren.

Idén fick Daniel för ungefär två år sedan. Efter fem år på specialkafferosteriet Johan & Nyström, och sugen på ett nytt projekt inom kvalitetsänden av mat- och smakvärlden slog det Daniel att det saknades ”ett modernt vuxet” alternativ i glassdisken. I sig inget fel på traditionella smaker som jordgubbsglass, eller ’godis- och kak-glass’ som Ben&Jerry’s. Men en kreativ och smakäventyrande person som Daniel kände för att det i både Sverige och världen saknades en ’vuxenglass’. En modern desserttyp av glass; fräsch, utmanande och spännande för alla som är sugna på något annat än mormors- och barnglass.

Daniel tog så kontakt med Joel. Och kärnan för dem båda var att låta glassen vara just glass, ”och inte en glassvariant av äppelpaj eller godis”, säger Daniel. Lika givet var att ramen för deras glassprojekt skulle vara särpräglat nordiska smaker och råvaror. Samtidig var det viktigt för dem att det nordiska temat och råvarorna inte blev konservativt och begränsande utan tvärtom en kreativt. ”’Flavours travells’, och vi med dem” som Daniel på svengelska uttrycker det.

Därav namnet NORDIC FAUNA ICE CREAM. Den nordiska faunan är både typisk och samtidigt föränderlig. Och det tycker de var en bra och kul utgångspunkt. I det ryms smakupplevelser som både är igenkännbara och nya, fantastiska brobyggare som de hoppas får folk att smakäventyra ihop. Smaker och namn uppmanar till diskussioner, vilken är godas? Vilken är mest nordisk? Det viktiga är att samtalet kommer igång, inte att vara överens.


”Skulle glassarna sedan inte vara den godaste glassen, blir såklart vårt snack om nordiskt hit och dit bara luftapastej. Det är därför avgörande för oss vi verkligen gör riktigt, riktigt bra glass.”


Nyfiken på hur Öl & gräddglassen kom till? och vad de erbjuder mer för spännande smaker.

Daniel har även en bakgrund som grafisk designer och känslan för helheten avspeglas i den lekfulla inramningen och tanken bakom alla namn och presentationen av smakerna. ”Tänk dig sommar, klarblå himmel och en cykeltur genom ett skånskt rapsfält… Fånga och gör en friskt citronsyrlig sorbet på känslan, så har du trolleri-trollera detta lilla mästerverk att badda tungan med” är beskrivningen av Raps & citron. Eftersom de är väldigt ambitiösa och utmanande runt alltifrån råvaror, tillverkning och smaker, var det extra viktigt att hitta en stil på förpackningarna och texter som absolut inte är snobbiga eller svåra. ”Vi vill absolut inte vara exklusiva. Däremot rakryggat stolta och glada över det vi gör.”, säger Daniel. ”Det är jätteviktigt för oss att bjuda på oss själva och våra pretentioner. Att möta våra kunder ödmjuka och med garden nere. Att avdramatisera det exklusiva, och istället få folk att känna sig nyfikna och sugna på att prova något nytt tillsammans med oss.”

Glassen var till en början tänkt att säljas till enbart restauranger som en komponent i en dessert ”som små smakberättelser, pusselbitar till ett större äventyr”. När de ändå stod där och kunderna kom förbi, kändes det självklart att även öppna en liten glassbar med försäljning av både kulglass och förpackningar att ta med sig hem. Snart flyttar deras nya granne in, Pärlans konfektyr. Då finns två goda anledningar till att ta sig till Brunnsviken och Kräftriket. Den godaste glassen och den finaste kolan på ett och samma ställe.

Klicka dig vidare till recept och mer om glassmakerna och vad de passar till.

Vill du bjuda på en smakupplevelse snarare än ”bara glass” är det väl värt en avstickare från E4 på väg hem, eller till och med en omväg! Här hittar du Nordig Fauna Ice Cream.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!