INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2018-03-29 Food Court / Blogg

Ekologisk Hagbykyckling i Premium Helg

I veckans helgkasse Premium Helg serveras ekologisk kyckling från Hagby Gård, ett litet familjeföretag med småskalig fågeluppfödning strax utanför Enköping. De startade 2002 och det viktiga för dem är djurhållningen och att de har kontroll över hela processen. Det har de, från dagsgammal kyckling till styckad och paketerad produkt via sitt slakteri i Västerås. De kan därmed garantera god kvalité och inte minst etik.

Eget ekologiskt foder har känts viktigt men en Kravcertifiering har däremot aldrig varit aktuellt.
– Jag tycker inte om det regelverket, för det stämmer inte överens med den etiska biten. Och sedan fanns det inget foder att tillgå som inte hade fiskmjöl. För det vill inte vi ha, säger Jenny. Det är inga sjöfåglar vi föder upp!

2016 blev gården EU-ekologisk då Jenny och familjen hittade ett sätt att ta fram ett eget foder som inte innehåller fiskmjöl, genom ett samarbete med en foderleverantör. Exakt vad fodret innehåller är hemligt men i samarbetet ingår Warbro kvarn utanför Eskilstuna, som levererar ekologiskt.

Hagbys fåglar går utomhus men när larm om fågelinfluensan kom fick de dock ta in dem. Jenny ser i övrigt inga risker med att fåglarna går utomhus. Smittor finns främst i foder och kommer via råttor och möss, säger Jenny. Det undviker vi genom vårt eget foder och med att hålla skadedjuren borta. Det finns dock alltid en ökad risk för Campylobakter när djuren går utomhus. I och med att Hagby har flyttbara stallar kan de ändå minimera riskerna. Nu drömmer de också om ett mobilt slakteri och har kontakt med Britt-Marie Stegs och Hälsingestintan för att se vad det finns att lära av dem.

Läs gärna mer på hagbys.se

Foto: hagbys.se

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!