Ska man äta halloumi – om antibiotika på Cypern
Tvekar du att äta den populära osten efter sommarens halloumi och antibiotika-skriverier?
Vi gillar som så många andra svenskar halloumi! En bra råvara om du vill dra ner på köttet och äta mer eller helt vegetariskt. Under sommaren har det skrivits mycket om vår explosionsartade import av den cypriotiska osten och antibiotikaanvändningen där.
Den halloumi vi serverar i våra matkassar kommer från Fontana, som var de som introducerade osten i Sverige. De tar förstås ställning och jobbar aktivt för att få ner användningen, vilket vi tycker är bra. Självklart finns ingen antibiotika i själva osten utan det generella problemet med överanvändning av antibiotika är att det ger resistenta bakterier.
Fontana ställer hårda krav på alla sina leverantörer och till Sthlmslådan och Vego Premium har vi dessutom valt att bara köpa den ekologiska halloumin. Deras ekologiska halloumi kommer från en ekologisk farm där man vaccinerar man alla djur och antibiotika ges enbart i ytterst sällsynta fall.
Vill du läsa mer? Klicka dig vidare till Fontanas hemsida där de svarar på de vanligaste frågorna de får: fontana.se
Bild och om du vill ha receptet: Fontana