Henrik helgrillar fläskstek
En favorit på grillen är helgrillad fläskstek ”på danskt vis” med en härlig örtolja. Prova du också!
Ingredienser
Kotlettrad-
1 kg benfri kotlettrad med svål
Havs- eller grovsalt
Svartpeppar från kvarn
-
1 färsk rosmarinkvist
1 kruka basilika
1 skalad vitlöksklyfta
¾ dl god olivolja
salt
Gör så här
- Kryssa svålen med en vass kniv, ca 5 mm djupa skåror.
- Gnid in köttet rikligt med havssalt och nymalen svartpeppar från kvarn. Låt ligga i kyl med svålsidan nedåt i ca 4 timmar.
- Mixa alla ingredienser till örtoljan. Du kan självklart byta ut örtsorterna om du vill.
- När det är dags att grilla, sprid inte ut grillkolen över hela grillytan, utan lägg endast längs kanterna. Använd gärna separeringsgaller.
- Grilla köttet i mitten av grillen under lock tills det har en innertemperatur på 67 grader. Ge eventuellt svålen lite extra färg på högre värme mot slutet. Svålen ska vara knaprig, hård och gyllenbrun – då smakar den ljuvligt.
- Låt köttet svalna en stund och skiva det sedan tunt. Krydda snittytan på köttet med flingsalt, svartpeppar från kvar och pensla snittytan med örtoljan.
Under Youtube-kanalen här i vår Food Court hittar du ett par filmer med flera grilltips!