INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Henriks jultips - 5 viktigaste inför julbordet
2022-12-06 Food Court / Blogg

Henriks 5 viktigaste inför julbordet

Nu är det snart jul, sista matkasseleveranserna för i år går nästa söndag (18/19 december) och sen får kockar och grytor lite välförtjänt vila. Från vardagsmaten. Sen blir det istället fullt fokus på julen! Här är mina 5 viktigaste inför julbordet.

Salta julgodiset
Det lilla extra i julgodiset för mig är saltet. Inte mycket, bara lite på toppen. Det gör så mycket för smaken, lyfter både knäck och ischoklad.

Koka Jansson?
Ett tips är att koka din Janssons frestelse för att sen baka av den i ugnen, då har du chans att smaka av. Ska du inte förkoka får man en härlig känsla i att handskära potatisen (fast) i grova stavar istället för att riva den. Skala den inte utan skär bara bort det yttersta på skalet runt om, så du får en mer kantig potatis. På så sätt ligger den still på skärbrädan, det blir enklare att skära stavar och du får bort det mesta av skalet, se bild. Känns det tidskrävande? Ta en familjemedlem till hjälp!

Handskuren Jansson är ett av mina jultips

Grunda med egen majonnäs
Är det något du ska göra själv förutom att lägga in sillen så tycker jag att du ska göra din egen majonnäs. Allt blir så mycket godare med en hemslagen majonnäs! Till exempel räkäggen, den varmrökta laxen och diverse smaksatta sillar. Vårt bästa majonnäsrecept hittar du här.

Kryssad prinskorv
Jag trodde att alla kryssade prinskorven till julbordet! Men nu har jag förstått att så inte är fallet. Om du inte gjort det tidigare, gör det i år! Det ser inte bara trevligare ut, det blir faktiskt också godare. Korven får mer stekyta och blir knaprigare. Mina favoriter kommer från Stockholms korvfabrik.

Köp mindre och håll mer kylt
Ett generellt tips är att du köper lite mindre av allt! Har du någonsin varit med om att det tagit slut på julbordet? Näe, tänkte väl det. På julafton, lägg gärna upp lite mindre i taget och förvara resten i kylen. Då håller maten längre. Att behöva gå till kylen för att fylla på julbordet kan vara en uppskattad paus.

Så, håll tillgodo med mina 5 viktigaste inför julbordet och ha en riktigt god jul!

Henrik, kock och grundare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!