INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Silikonmatta silpat underlättar i köket
2021-11-16 Food Court / Blogg

Laga mat på silikonmatta

En silpat eller silikonmatta är toppen att ha, gärna ett par stycken! Det är väl investerade pengar. Du gör av med mindre bakplåtspapper och så tycker jag funktionen i sig är mycket bättre med silikonmattan än bakplåtspapper. Min första hade jag i 6-7 år och jag använder den till allt från bakning till att rosta rotfrukter på och göra parmesanflarn.

Silikonmatta – en kökspryl med många användningsområden

 • Till rostad potatis – Snabbfixat, rosta potatisen hel. Vill du få maten snabbt in i ugnen och låta den jobba medan du gör annat? Helrosta potatisen. Blanda med salt, peppar och exempelvis rosmarin, i en långpanna. Rör runt och stoppa in i ugnen, 200 grader. Rör om några gånger under tiden. Hur lång tid det tar beror förstås på hur stora potatisarna är, ca 30-50 minuter. Strö över lite flingsalt och njut.
 • Till skivad rostad potatis – tunnskivad rostad potatis. Lite mer arbete men kortare tid i ugnen får du om du ugnsrostar skivad potatis. Lättast, snabbast och jämnast blir det med en mandolin. Använd samma kryddsättning eller smaka av med dina favoritkryddor.
 • Till rostade rotfrukter – skär i valfri storlek, krydda och blanda runt med lite olivolja. 200 grader tills de är lagom mjuka, 20-30 minuter eller mer om du skurit större bitar.
 • Till granola – Ett härligt recept hittar du här i vår Food court.
 • Till äppelchips – Sätt ugnen på 100 grader. Lägg tunt tunt skivade äpplen pudrade med ytterst lite florsocker och kanel på din silikonmatta. Sätt in i ugnen i 1 1/2 -2 timmar, tills de torkat. När ugnsluckan blir fuktig, öppna och låt helst en glipa vara öppen hela tiden, så fukten kommer ut. Ät som nyttiga chips, snacks till mellis eller dekorera bakverk med dem.
 • Både silikonmattan, mandolin och andra härliga köksprodukter hittar du i vår Butik.


  Hälsningar

  Henrik, kock och grundare

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  *

  *

  *

  Fler inlägg i Blogg

  Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!