INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Plastanvändning utan Matkomfort
2019-04-08 Food Court / Blogg

Matkomfort minskar mängden plast

Med all rätt pratas det mycket om plastanvändande och plast i naturen. Vi på Matkomfort får ofta frågan om det finns ett alternativ till våra plastburkar. Svaret på den frågan är både ja och nej.

När det gäller ris, pasta och kryddor till exempel, har vi nu äntligen hittat en förpackningsmaskin som passar vår verksamhet. Det är en stor investering för oss som vi tycker det är värt att göra, då vi kommer kunna minska plastanvändningen för torrvarorna med ca 60 %. De nya förpackningarna är av mjukplast och i den nya maskinen kommer vi att kunna anpassa storleken på förpackningarna bättre efter innehåll. Den nya maskinen beräknas vara i bruk i höst.

Vi har däremot valt att behålla befintlig förpackning till de såser, soppor och grytor vi kokar hos oss eftersom färskvaror ställer helt andra krav på förpackningen. De behöver tåla värme och vara tätare än en förpackning för till exempel ris och kryddor. Vi ser också en stor vinning i att burken till skillnad mot en påse är återförslutningsbar vilket minskar matsvinnet.

Man blir fruktansvärt beklämd när man ser filmer på hur det ser ut i världshaven, hur mycket plast och skräp som slängs i naturen. Vi i Sverige är redan idag väldigt duktiga på att ta hand om våra sopor men vi kan bli ännu bättre på att sortera våra sopor. Så vi vill verkligen slå ett slag för att lämna all plast till återvinning. Våra burkar är tillverkade av är ren och ofärgad plast (PP 5) och är en av de plaster som sorteras ut på återvinningscentralerna och återanvänds, den bränns alltså inte utan går tillbaka till industrin. Om du dessutom återanvänder burkarna ett par gånger innan de återvinns, så är det ännu bättre.

Så här ser en vecka med Matkomfort ut

Överst ser du alla ingredienser som skulle behövas till en exempelvecka hos oss, om du handlar i en vanlig butik. Den andra bilden har samma innehåll, men är förberedd, portionerad och packad av våra kockar. Det är viktigt att tänka på, att varje burk från oss innehåller flera olika ingredienser som du slipper emballaget från. Så länge plasten återanvänds eller återvinns är den ett bättre val för miljön än till exempel en glasburk med metallock.

Våra och våra kunders tips på hur du kan återanvända våra burkar, hittar du här i vår Food court. Dela gärna med dig av vad du gör med dina burkar, här, via vår Kundtjänst, på Facebook eller Instagram!


Hälsningar

Henrik Isaksson, kock och grundare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!