Mitt bästa äppelmos
När hösten kommer blir det en rejäl laddning av mitt bästa äppelmos. Så enkelt och ett hemlagat äppelmos kanske hör till det förgångna men det finns ju inget godare! När du koka det själv har du fördelen att själv kunna bestämma hur mycket socker du vill ha i, det gillar jag. I detta recept har jag tagit bort sockret helt och så fryser jag moset så behövs inga krångliga konserveringsmetoder eller konserveringsmedel. Jag smaksätter helst med vanilj, kanel och kardemumma
Hjälp grannen ta hand som sina äpplen!
Har du inga egna äpplen, hjälp till att minska svinnet i andras trädgårdar! Det finns flera sajter på vilka du hittar träd du kan få ”palla” äpplen ifrån. I grannskaps Facebooksgrupper brukar det också finnas inlägg om att hjälpa till att ta vara på äpplen och annat gott.
Lycka till!
/Henrik, kock och grundare
Ingredienser till mitt bästa äppelmos
ca 1,5 kg färdigt mos- 3 kg söta röda äpplen
3 st vaniljstänger
2-3 kanelstänger
1 msk nymortlade kardemummakärnor
1/2 dl vatten
Gör så här
- Skölj och kärna ur äpplena.
- Klyfta äpplena och lägg i en stor kastrull (minst 5 L) med lite vatten i botten så det inte bränner fast.
- Tillsätt, kanel och kardemumma.
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna och tillsätt allt till äpplena.
- Låt koka på låg värme under lock, under omrörning tills de är helt sönderkokta. Se till att det inte bränner i botten!
- Mixa med stavmixer.
- Låt svalna och frys in i små plastburkar eller fryspåsar. Har du ingen i närheten som kan hålla upp påsen, ställ den i ett enlitersmått så är det enkelt att fylla påsen.
Där har du mitt bästa äppelmos, bara att ta fram lite då och då och njuta av!
Fler härliga äppelrecept och annat hittar du här i vår Food Court.
Foto: congerdesign från Pixabay