Moule – festligt, enkelt och ljuvligt gott!
Moule Marinière är nog det enklaste och snabbaste sättet att skapa en festmåltid på. Kanske slår jag till på att överraska tjejerna där hemma med det i helgen! Väljer att servera hemgjorda pommes till, för barnens skull.
Moule Marinière
1-2 portioner- 1 kg färska blåmusslor
4 st vitlöksklyftor (tunt skivade)
2 st banaschalottenlök (finhackad)
3 msk olivolja
2 msk smör
3 dl torrt vittvin (det går att ersätta en 1 dl av vinet med 1 dl vatten)
3 dl grädde
0,5 dl hackad bladpersilja
2 tsk salt
Pommes frites eller ett gott ljust bröd
Gör så här
- Ta ur musslorna ur kassen och lägg dem i en stor bunke med kallt vatten.
- Släng de musslor som har trasigt skal och som inte stänger sig när du knackar på dem.
- Låt rinna av i ett durkslag.
- Fräs lök och vitlök mjukt i botten på en stor kastrull i olivolja och smör, på högsta temperaturen.
- Tillsätt musslorna och blanda, tillsätt 2 tsk salt, vitt vin, grädde och persiljan, blanda runt och sätt på ett lock och låt koka häftigt i 4-5 minuter.
- Smaka av med salt och servera musslorna med buljongen som bildats i varsin stor djup tallrik.
- Servera med pommes alternativt ett gott ljust bröd som doppas i buljongen.
Sugen på efterrätt? Kika runt i vår blogg efter ett passande recept.
Lycka till!
/Henrik, kock och grundare