INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Glass med nya smaker
2017-10-31 Food Court / Blogg

Coola glassmaker


Tyvärr har Nordic Fauna Ice Cream lagt ner men låt dig inspireras av deras härliga smakkombinationer!

Jag var och besökte den lilla nya glassfabriken i Kräftriket med riktigt coola glassmaker. Glassfabriken som kände att det saknades riktigt god ”vuxenglass”. För Nordic Fauna betyder ”hantverksglass” utöver naturliga och bra råvaror, att sätta varje recept och smet från grunden och att undvika genvägar. De vill heller inte låsa sig till att använda vitt socker, utan jobbar hellre med olika slags socker som har olika karaktärer som bidrar med smak. De gör det inte lätt för sig, då olika sockerarter i smeten ger olika fryspunkter och smeten beter sig olika.

Så har också vissa smakidéer visat sig mer svårfångade än andra. Öl & Grädde-glassen är ett exempel. De gick bet gång på gång, trots otaliga tester med råvaror och proportioner var de nära redo att ge upp, men kom då på den geniala iden att istället för att hälla öl i glassen ”tillverka en glass så som man brygger öl”. D.v.s. istället för öl stoppa karamellmalt och aromhumle i smeten. Och mycket riktigt. Plötsligt satt den där: En distinkt maltig ölsmak som för tankarna till kanter på ett surdegsbröd med en aningen bitter-pepprig eftersmak. Så märkligt, och samtidigt så gott!

Att smakerna inte är helt traditionella hos Nordic Fauna är ingen överraskning för oss som följde Joel i Dessertmästarna 2014. I finalen bjöd han bland annat på ostron- och porterglass, selleri- och myskmadrasorbet plus jordärtskocksparfait med jordärtskocksglass och jordärtskockskaramell. Hos Nordic Fauna ligger fokus alltjämt på nordiska smaker, gärna i fantasifulla och oväntade kombinationer.

Just jortärstocksglassen har fått hänga med. Som en vaniljglass men mycket roligare. Över lag är deras smaker först och främst gjorda för vuxna smaklökar men eftersom alla vet vem som bestämmer när det kommer till glass hemma, skapade de ett par riktigt bra smaker som flirtar även med barnen. Jordgubbsglass i sorbetform, på riktigt solmogna ekologiskt odlade jordgubbar. För att få välja själva när gubbarna skulle skördas, för att få maximalt med smak, köpte de upp ett helt fält på Gotland. Här är det ingen tvekan om vad smaken är, det smakar ordentligt av solmogna jordgubbar och den får dig att längta tillbaka till sommar och semester. Deras chokladglass grundas förstås på en riktigt god choklad, hantverksgjord i Malmö chokladfabrik, som är en av de få i Sverige som jobbar från böna och rostning till färdig choklad. Det görs ingen grundsmet som sedan smaksätts utan alla smaker görs var och en för sig. När vi kommer till hasselnötsglassen börjar de med att rosta väl utvalda ekologiska hasselnötter och de skalas sen för hand. Allt lagas från grunden på ekologiska råvaror så långt det är möjligt. Vill man få fram de bästa smakerna finns helt enkelt inga genvägar.

Klicka dig vidare till recept och läs mer om deras coola glassmaker och pusselbitar.

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!