INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Ostlåda från Androuet
2020-06-07 Food Court / Blogg

SISTA CHANSEN Kockens val v. 25 – Stor ostlåda från Androuet till midsommar

Den lilla ostlådan vi hade för ett par veckor sedan blev väldigt uppskattad! Så till vecka 25 som är midsommarveckan har våra vänner på Androuet plockat ihop en lite större ostlåda till oss, så passa på!

Ostpaket från Androuet, ett urval av hantverksostar

Brillat Savarin ca 200 g
– Den här osten ligger våra vänner på Androuet väldigt varmt om hjärtat av många skäl – den är god, har gjort succé i ostbutikerna i Sverige och, det var deras grundare Henri Androuët som skapade osten. På 1930-talet uppstod tanken på att skapa en ost som skulle fylla högt ställda gastronomiska krav – men utan att konkurrera med stjärnkockarnas mat. Henri Androuëts svar på gåtan blev Brillat Savarin.
Vintips: Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs – 345 kr

Langres från champagnedistrikten ca 180 g
– Kittost med tät textur och rik, krämig smak. Till skillnad från många andra kittostar är Langres mildare och mer delikat. Den görs på helfet mjölk från kor som betat på fälten i Bassaigny och Langres i västra delen av Champagne, och tillverkas i tre format. Langres får ligga i fred under lagringen och vänds bara enstaka gånger. Därför sjunker den ihop i mitten och bildar en fördjupning som kallas ”fontaine”. Traditionen bjuder att man fyller kratern med den lokala grappavarianten ”Marc du Champagne” – vännerna på Androuet tycker att det blir trevligare med drycken i glaset, men det är en smaksak.
Vintips: Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs – 345 kr

1 st Mini camembert från Normandie ca 150 g
– Camembert de Normandie har med hela sin rika historia blivit en symbol för fransk gastronomi. Marie Harel skapade osten 1791 och när den lilla asken i poppelträ uppfanns underlättades handeln och osten fick sitt stora genombrott ända bort till Amerika. En äkta camembert görs för hand på opastöriserad mjölk från normandiska kor. Deras proteinrika mjölk får mogna i lugn och ro och ge osten dess karaktäristiskt kraftiga smak. Uppnår mognad efter 4 veckor.
Vintips: Château Bertrande Cadillac – 149 kr

Comté Sélection lagrad 2 år från Jura ca 200 g
– Fransk kusin till Gruyère, lagrad minst 18 månader. Nötig hårdost med knastriga kristaller och tydlig smörarom. Den långlagrade Juraosten tillverkas av glada Montbéliarde- (95% ) och French Simmental (5%)-kossor i Franche-Comté, som måste ha minst ett hektar bete per individ enligt AOP reglerna. Under lagringstiden i ett kallt och fuktigt bergsrum vänds Comtéhjulen regelbundet – flera gånger i veckan från början – och saltas med havssalt.
Vintips: Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs – 345 kr

Fourme d’Ambert den milda & krämiga blå från centrala massivet ca 150 g
– Komjölksost blåmögelost från centralmassivet med krämig konsistens och mild sälta. En viss syrlighet lyfter den låga sältan och den typiskt örtiga smaken, resultatet av de många växterna i området. Osten kommer från departementet Puy de Dome, i Auverg-ne, och vid gårdsproduktionen av denna cylinderformade ost tillsätter mjölkbonden sporer av Penicillium roqueforti för att starta mögelbildningen. En mycket anrik ost, och en avbildning av osten kan hittas i skulptur-form i kapellet i Chaulme som är uppfört på medeltiden.
Vintips: Château Bertrande Cadillac – 149 kr

Präst lagrad 42 månader ca 300 g
– Helt magisk svensk klassiker som vi skickar med, smakar som det gjorde förr!
Vintips: Côtes du Rhône från Château de Manissy – 109 kr

Confiterade jordgubbar ca 30 g

Pris 495 kronor.

Finns det något bättre sätt att avsluta en middag än med härliga ostar och ett gott glas vin. Och har du dessutom ”rätt” vin till, kan det bli en smakupplevelse utöver det vanliga. För dig som fortfarande har Champagne i glaset blir en Comté bra, smakrikt och friskt från Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs – 345 kr. Rött vin med fyllig frukt passar till många ostar och vår gamla klassiker Prästost blir en bra kompis till exempelvis en biodynamisk Côtes du Rhône från Château de Manissy – 109 kr. Utforska gärna ett glas sött vin till grönmögelost eller camembert – Château Bertrande Cadillac – 149 kr. En efterrätt i sig. Vin med hemleverans kan du köpa via Franska Vinlistan. Beställ eller läs mer och låt dig inspireras på Franska Vinlistan.

Androuet – den franska ostbutiken

Androuet har tre ostbutiker i Stockholm, på Nybrogatan 6, Götgatan 39 & NK Saluhall. Med en historia från Paris och tidigt 1900-tal vet de vad de talar om. För att kunna erbjuda ett sortiment av riktigt bra hantverksostar behåller de än idag samma täta kontakt med utvalda producenter. Inga av deras cirka 100-200 produkter i butikerna är industriellt framtagna. Följ med på en ostresa: Tour des formages – med Androuet. För inspirerande bilder på vackra osttårtor och annat, följ dem gärna på Facebook och Instagram.

– Stor ostlåda med exklusiva hantverksostar – endast med leverans till vecka 25! –


Fraktfritt med leverans av matkasse eller vid beställning av minst 2 ostlådor. Beställ senast måndag 8 juni klockan 10. Leverans söndag 14 juni (alternativt måndag 15:e för Stockholms city samt närförort). Du beställer ostlådan under Leveranser. Har du ingen inloggning hos oss? Har du några frågor eller funderingar, kontakta oss på Kundtjänst.

(Bild för inspiration, från Androuet. Lådan är speciellt framtagen för oss, tyvärr har vi ingen bild på det exakta innehållet eller förpackningen.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!