INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2021-01-12 Food Court / Blogg

Rädda en parmesan på sluttampen och minska matsvinnet

Vi på Matkomfort brinner som du kanske vet, för att minska matsvinnet. Det är en av våra viktigaste uppgifter. När en leverantör ringde och sa att han hade ett gäng 1-kilos parmesanostar med lite kort datum och frågade om vi kunde göra något tillsammans, ville vi förstås hjälpa till! De här goda ostarna ska inte gå till spillo. Så nu kan du köpa dem till ett extra bra pris i vår webbutik.

Det är en topp-parmesanost som vi tidigare sålt i vår webbutik. Den är lagrad i 30 månader. Vid just 30 månader har du kroppen och smaken med kristallutveckling i en perfekt balans men du behåller ändå spänsten i osten. Parmesanen kommer i en smart kylförpackning, vilket gör att den håller sig fräsch mycket länge i kylen. Håll osten i paketet när du river eller skär av en bit – ta inte på den med händerna. Förvaras längst ner i kylen där det är som kallast.

Hinner du inte äta upp osten före Bäst-föredatumet så kom ihåg, det datumet är bara en rekommendation. Lukta och smaka dig fram. Du kan välja att riva osten och frysa in, eller frys in den i lite större bitar. Perfekt att ta fram till matlagningen vid senare tillfälle. Falbygdens Ost har flera bra tips på vad du kan göra med dina ostrester. Det här tipset kan du använda dig av, även om osten inte är en kantbit eller ”den stackars snutten som blev kvar”.

Lägg parmesanen i köttfärssåsen

”När det enda som är kvar av din goda parmesan (eller pecorino, manchego eller någon annan riktigt hård ost) är en så liten bit att du kommer att riva fingrarna av dig om du försöker, kan du lägga hela biten i köttfärssåsen, grytan eller något annat långkok. Ostkanten kanske inte ser mycket ut för världen, men det här kommer att bli ditt hemliga vapen i matlagningen.

Borsta av osten ordentligt med en borste och skär bort eventuellt mögel och lägg biten i maten. Efter ungefär 20 minuter har grytan fått ett trevligt umami-tillskott. Lyft ut ostbiten (som nu är mjuk och mycket godare än den ser ut, vi lovar), och servera din mat. Spara ostbiten till dig själv. Sen är det bara att njuta av allas beundrande blickar.” /Falbygdens Ost

Hälsningar

Henrik, kock och grundare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!