INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Tårta till midsommar Sommartårta
2023-07-06 Food Court / Receptbanken

Pinocciotårta – den perfekta sommartårtan

Vill du bjuda på en riktigt härlig sommartårta? Då har du kommit helt rätt. Tårtan är mycket uppskattad! och enkel att förbereda och sedan lägga ihop precis innan den ska serveras. Går också att förbereda och förvara i kyl. Har du inga citroner till hands går det lika bra med lime. Och mandelspånen hoppade jag över då vi undviker alla former av nötter i huset. Man kan också använda rostade kokosflingor/flakes eller pumpafrön om man vill ha lite crunch.

Tårtan kallas pinocciotårta, Brittatårta, herrgårdstårta, Glömmingetårta eller helt enkelt sommartårta. Oavsett vad du kallar den bakas tårtan i en långpanna med ca måtten 46×37 cm (den vanliga ugnsplåten), vilket ger en, i det här fallet, sommartårta på ca 24 bitar. Så den här tårtan är gjord på halva botten, resten sparar vi till nästa fikatillfälle. Du kan välja på vilken ledd du vill skära din botten, jag valde att skära den så det blev en långsmal tårta. Receptet är från Camilla Hamid och hennes blogg My kitchen stories och vill du se hur hon gör den, kolla in hennes youtubekanal. Alla Camillas recept är enkla och oftast snabbfixade – och bilderna är helt underbara! Oftast fotar hon själv.

Ingredienser – sommartårta

Botten

    7 äggulor
    150 g rumsvarmt smör
    2,25 dl strösocker
    1,25 dl mjölk
    1 msk vaniljsocker
    3 tsk bakpulver
    3 dl vetemjöl

Maräng

    7 äggvitor
    3,75 dl strösocker
    2 dl mandelspån

Fyllning

    600 g kylskåpskall färskost
    3 dl kylskåpskall vispgrädde
    2 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    skal från 2 citroner
    1 kg färska jordgubbar
    citronmeliss att dekorera med

Gör din sommartårta så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp. Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bre ut smeten på plåten och ställ åt sidan medan du gör marängen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning tills du får en tjock och blank maräng.
  6. Bre ut marängen över kaksmeten på plåten. Strössla på mandelflarnen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i två på mitten av långsidan. Under tiden kan du göra fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna ordentligt och skär hälften av dem i mindre bitar.
  11. Bre ut hälften av fyllningen på första halvan, strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager. Bre ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna. Dekorera med resten av jordgubbarna och till sist citronmeliss.
  12. Servera din midsommartårta direkt eller förvara den i kylskåpet.

TIPS!
Jag älskar Camillas tips, att man alltid får ett alternativ för att göra hennes recept glutenfria. Gör din sommartårta glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.

Lycka till och ha en riktigt skön sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!