Häng med till vår leverantör Ryftes
På Ryftes gård i Fole socken på Gotland hittar vi Erika och Karin. Där har de tillsammans med sina föräldrar odlat grönsaker i över 40 år och de levererar bland annat till oss på Matkomfort. I vår matkasse får du deras potatis, morötter, palsternackor och andra rotfrukter. Snar är våren här och då blir det även sparris!
Långlök är en gul lök – som helt enkelt är lång. Den lämpar sig extra bra när du ska göra t.ex. lökringar. I smak är den att likna med en ”vanlig” gul lök. Gulbetor och polkabetor serveras också i veckans matkasse, Premium och Sthlmslådan. De är besläktade med rödbetan och det är fröfirmorna som förädlat fram dem. Likt rödbetor är även gul och polka ganska snarlika i smaken, så den stora ”vinningen” är att det blir färgglatt på tallriken, vilket Karin och Erika hoppas inspirerar till att äta mer nyttiga betor! Polkabetorna tappar en del av sin randning vid tillagning i form av kok/ugn. Därför har vi valt att servera dem råa, tunt skivade och smaksatta med citron, olivolja, salt och peppar. Du kan som alternativ snabbmarinera de tunna skivorna i olja, vinäger, lite honung och kryddor efter behag. Låt ligga i nån timme och ät som tillbehör. Då behåller de sin fina randighet och blir mjuka men ändå krispiga. Veckans vita morot saknar helt enkelt ämnet karoten/karotin, det är därför den inte är orange. Det KAN betyga att de som är allergiska mot orange morot kan äta just denna vita morot. Det beror förstås på vilken sorts och hur stark allergin är.
Här i vår Food Court hittar du fler recept från Karin och Erika.
Häng med Ryftes gård via filmen och följ dem gärna på Instagram, @ryftes.