INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
2021-06-10 Food Court / Youtube-kanalen

Ugnsbaka tomater för maximal smak – så här gör du!

Ugnsbakade tomater, perfekt när tomaterna i sig inte smakar så mycket. Då får du ut mycket härlig smak! Det krävs bara lite tålamod, eftersom de behöver spendera 2-4 timmar i ugnen, på låg värme.

Umami i ugnsbakade tomater

Tomaten sägs vara fullproppad med umami, ”den femte grundsmaken” vid sidan av sött, salt, beskt och surt. Den förstärker framför allt andra smaker. Du kanske har tänkt på hur bra tomater går ihop med andra råvaror?

Maximal smak får man ut genom att rosta dem långsamt i ugnen. Gärna upp till 4 timmar. Så här gör du.

Värm ugnen till 80°, helst varmluftsugn. Har du en vanlig ugn, låt luckan stå lite på glänt. Dela tomaterna och lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Krydda med salt och olivolja. Låt stå till de är torkade, gärna 4 timmar i varmluftsugn! Uppåt dubbla tiden för vanlig ugn. Titta till dem ofta på sluttampen, de ska inte vara snustorra. Stäng av ugnen och lämna luckan lite öppen. Låt tomaterna eftertorka över natten.

Förvara tomaterna i glasburk med lock, då håller de ett par veckor i kylen. Du kan också hälla på en god olivolja och smaksätta med färska kryddor och vitlök, för extra smak.

Fler tips hittar du under Tips från kocken.

Hälsningar

Henrik, kock & grundare

Fler inlägg i Youtube-kanalen

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!