Vegetarisk lördag med portabelloburgare
Vegetarisk lördag likväl som måndag? Vill du göra en god lördagsmiddag utan kött, så har vi här en smaskig och ganska enkel portabelloburgare. För två personer behöver du två stora eller fyra mindre portabellosvampar, 100 gram färskost (naturell eller smaksatt), ett litet blomkålshuvud, en liten broccolibukett, en påse babyspenat, 70 gram parmesan, olivolja, chili, vitlök, citron, salt och peppar.
Gör så här
- Ta bort foten på svampen och skrapa ur lamellerna med en sked.
- Krydda svampen runt om med salt, finriven vitlök och nymald svartpeppar. Låt marinera ca en timme så att svampen får smak och släpper lite av vätskan.
- Gör små buketter av blomkålen och broccolin, spara dem var för sig.
- Lägg broccolibuketterna i en skål och smaksätt med strimlad chili, pressad citron, rivet citronskal, en matsked olivolja, salt och peppar. Låt marinera någon halvtimme.
- Värm en panna med smör och olivolja, 50/50. Stek blomkålsbuketterna snabbt på hög värme, någon minut räcker. Krydda med svartpeppar, riven parmesan och salt efter smak. Lyft blomkålen från dem varma pannan så den inte tappar sin spänst.
- Bred på färskosten på ena portabellohalvan och lägg den andra ovanpå. Skär ett rutmönster på svampen, ca 1 mm, på båda sidor.
- Stek i rikligt med smör och olivolja, ca 5 minuter på varje sida, på medelhög värme. Ös under tiden du steker, se film här.
- Vänd ihop babyspenaten med den marinerade broccolin och smaka av.
- Servera din färskostfyllda portabelloburgare med parmesanstekt blomkål och råmarinerad broccoli samt bladspenat.
Lycka till och ha en smakfull vegetarisk lördag!