INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Vilken olja - Prova dig fram till godaste olivoljan
2022-03-24 Food Court / Blogg

Vilken olja och varför?

Grundtesen enligt mig är att man har minst tre oljor hemma i köket, gärna fyra. Men vilken olja ska man ha?

 • En enklare extra virgin olivolja att steka i
  Att det är just extra virgin/kallpressad är viktigt. Den har du att steka i och när du gör en vinägrett. Helt enkelt när du lagar mat. Här kan du välja en billigare.

 • En exklusivare extra virgin olivolja att krydda med
  Den andra oljan ska vara en smakrik olja som du använder kall, som en krydda. Här vill vi att oliverna ska vara handplockade och det är en av anledningarna till att oljan blir dyrare, men det är värt prisskillnaden! Du får en mer smakrik olivolja med doft av gräs snarare än hö. Eftersom du här får en så smakrik olja går det inte åt samma mängder som av den du använder att steka i.

 • En varmpressad rapsolja att steka i
  Den använder du när du inte vill att maten ska ta smak av olivolja. Blanda gärna rapsolja med smör när du steker. Används också till majonnäser och när jag gör aioli kör jag hälften rapsolja och hälften olivolja men det är en smaksak.

 • En kallpressad rapsolja att smaksätta med
  Den kallpressade har en gul färg, är nötig i tonen och passar fint som en smaksättare. Det ger en härlig nötig ton på salladen, brödet och dressingen. Tänk på att köpa en olja gjord på svenskodlad raps, så bidrar du även till mindre transporter.

Testa dig fram!
Jag vill ocskå tipsa om ett roligt sätt att hitta den olivoljan du gillar bäst. Gör en olivoljeprovning! Häll upp lite av minst tre olika olivoljor av olika kvalitet och pris i kupade glas och på en assiett. Titta, dofta och smaka.

  Färg: Du kommer direkt se skillnad på färgerna, ju grönare ju mer smak. Håll glasen mot en vit bakgrund.
  Doft: När du kommer till doften känner du skillnad direkt. De mildare oljorna har en svag doft medan de mer smakrika har en starkare ton av nyslaget gräs.
  Smak: Smaka genom att doppa lite vitt bröd i oljan på assietten, börja med den mildaste. De riktigt smakrika kan vara väldigt preppriga och nästan sticka lite i halsen.

Bäst föredatum
När du står i en butik och väljer, kolla hållbarheten. Oliver skördas en gång om året så se hur långt fram hållbarhetsdatumet är. Även om den förstås håller en längre tid tappar olivoljan i smak ju äldre den blir.

Novello
Ett annat tips är att hålla utkik efter Novello, de brukar komma till Sverige i november. Den görs av de allra första oliverna som skördas för året. De plockas när de inte är riktigt mogna och innehåller därmed väldigt mycket smak. Här känner du mycket nyklippt gräs och en stark pepprig eftersmak. Efter februari/mars tonas smakerna ner till att bli mildare.

Steka i olivolja eller inte? Vilken olja passar bäst?
Det är en myt att man inte ska steka i olivolja. Punkt.

Italiensk, grekisk, spansk…
Jag gillar italienska olivoljor bäst. Då inte för att de nödvändigtvis har bättre kvalitet men de mest smakrika oljorna jag hittat är från Italien. Kolla ursprungsland och produktionsland.
För att få fram den smakrika oljan måste oliverna skördas innan de är riktigt mogna, då för hand direkt från träden. Billigare olivoljor skördas när de är mer mogna, så de kan skakas ner.

När du provat dig fram och hittat vilken olja du ska välja, din smakrika favorit, behöver du inget mer till salladen. En riktigt pepprig olivolja räcker, tillsammans med salt och peppar. Passar också utmärkt för att doppa bröd i, rippla i soppan, på mackor, bruschetta, pasta, risotto…


Lycka till!

Henrik, kock och grundare

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!