Kyckling på grillen – så lyckas du
Ska du lägga din kyckling på grillen? Att grilla kyckling kan ibland kännas lite krångligt, men med lite övning, tips och tålamod går det att få till det riktigt bra.
Jag föredrar att grilla lårkött då det innehåller mer fett och blir därför inte lika lätt torrt. Torrmarinera klubbor eller lårfilé med grovsalt, rivet citronskal, nymalen svartpeppar och gärna en färsk ört från trädgården (rosmarin, dragon, timjan) några timmar innan, så får köttet chans att dra åt sig av saltet och kryddorna.
Kyckling mår bäst av att först grillas på hög värme och sedan får gå klart på en svalare del av grillen. Då blir det både krispigt och genomstekt och man undviker att ytan bränner. Se alltid till att kyckling är genomstekt innan ni äter den!
Vill du ändå ge dig på att grilla bröstfiléer så kommer här ett par tips:
- Ställ en värmetålig skål med vatten i den svalare delen av grillen. När du sedan sätter på locket på grillen så hjälper vattenånga till att hålla en jämnare värme och ytan tokar inte ut.
- Glödbädden skall ”vara mogen” så låt det ta sin tid innan du lägger din kyckling på grillen. Kolen ska ha en grå färg, detta tar i allmänhet 30-40 minuter om du tänder grillen med tändvätska.
Som sagt, använd locket på grillen för en jämnare temperatur samt justera ner luftflödet med spjällen för att höja och sänka värmen.
Öppna spjäll = mycket syre = hög värme.
Stängda spjäll = lite syre = låg värme.
Men se upp så att glödbädden inte slocknar helt i brist på syre!