INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
hållbarhet på ägg
2021-01-25 Food Court / Blogg

Hållbarhet på ägg

Hållbarhet på ägg, hur lång är den? 28 dagar märks äggen upp med, håller de inte längre? Kortfattat: Jo, det gör de.

Vi föredrar att köpa KRAV-ägg och väl hos oss har de ofta väldigt kort datum. Vi vill vara med och minska matsvinnet, inte öka det. Så vi fördjupade oss lite i frågan. Enligt EU-reglerna ska ägg märkas med 28 dagar efter värpdagen. I de flesta länder i EU är det varmare än i Sverige. Dessutom sker packprocess plus förvaring i butik och hemma i rumstemperatur. Då är 28 dagar relevant. I Sverige förvaras äggen kylda genom hela produktionskedjan och i de flesta hushåll. Eftersom temperaturen i vilken man förvarar äggen har störst inverkan på hållbarhet på ägg kan de som förvaras i kylskåp med spetsiga sidan neråt, hålla sig färska i minst två månader. Ytterligare en anledning till att man sätter ett kortare bäst-före-datum är att salmonella är vanligare utanför Sverige. Har det gått uppåt tre månader eller har du kanske inte ens kartongen med datumet kvar, knäck ägget och lukta! Luktar det illa ska du inte äta det, luktar det OK är det OK att äta.

Hur vet man att ägget är färskt?

Ta en skål med vatten och lägg i ett ägg. Sjunker det till botten är det färskt. Flyter det är det gammalt. Det är ungefär en vecka sedan ägget värptes om det reser sig utan att flyta upp till ytan.

Helglyx

Ägg har porösa skal och drar lätt åt sig dofter från kylskåpet. Dra fördel av det! Gör som Matgeek, lägg ett par ägg och en bit färsk tryffel i en tättslutande burk. Låt stå en dag eller två och gör sen en härligt tryffeldoftande omelett med lite smak av tryffel!

Vill du veta mer?

För dig som vill nörda ner dig, läs Konsumentföreningen Stockholms studie på hållbarhet av ägg.


Så jag hoppas att du nu inte slänger ägg bara för att bäst-före har passerat. Lukta först! Läs mer om skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag här i Food Court och gör skillnad i ditt kök.


Hälsningar

Henrik, kock och grundare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Blogg

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!