INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Innertemperatur är viktig - Lägg din kyckling på grillen
2022-05-12 Food Court / Tips & Trix

Innertemperatur – därför är det viktigt att ha koll

Innertemperatur eller tid?
Jag får ofta frågan om hur länge man ska steka köttet eller ha det i ugnen. Mitt svar blir alltid att det är innertemperaturen som avgör. Tiden bestäms främst av storleken på köttet och hur varmt man har i pannan eller ugnen. Det viktigaste att hålla koll på är alltså råvarans innertemperatur. Vilken temperatur råvaran har i mitten är det som bestämmer när det är klart, tiden är alltså inte en faktor.

Nästan oavsett vilken tillagningstemperatur du har går innertemperaturen alltid upp några grader. Avsluta därför tillagningen ett par grader innan köttet uppnår önskad innertemperatur. Det gäller däremot inte när du använder en sous vide-cirkulator eller tillagar i ugn på låg temperatur (60-100 grader).

Här har jag samlat några av de vanligaste innertemperaturerna för en snabb överblick.

Innertemperatur – tabell

Rare, medium eller well done?

Innertemperatur i all ära men hur vet man vad som är vad. Vill man ha sin köttbit blodig eller genomstekt. Väljer du rare/blodig får du ett rosarött kött med en röd köttsaft. Well done/genomstekt ger ett gråare kött och en genomskinlig köttsaft. Medium är helt enkelt mitt emellan. Ett rosa kött med rosaröd köttsaft. Ett mediumstekt kött ger det saftigaste köttet utan att det blir för rått. Min generella rekommendation är därför att välja mediumstekt.

Här i vår blogg hittar du recept på grillat, tillbehör och annat gott.


Lycka till i köket!

/Henrik, kock och grundare

Fler inlägg i Tips & Trix

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!