Midsommar – Henriks recept för en lyckad dag
Midsommar, firandet och maten är oftast rätt traditionella, i alla fall i grunden. Lunchen består av sill, färskpotatis, svenska jordgubbar och grillat till middag. Men så tycker jag också att en riktig midsommarlunch och midsommarmiddag ska se ut. Med ett par droppar regn. Kanske en egenkryddad nubbe att värma sig med också? Det viktigaste av allt tycker jag är sillen. Varför inte förbereda egen sill att överraska gästerna med i år? Här bjuder vi på några riktigt goda recept som ger sill i en klass för sig. Det är verkligen värt att lägga in sillen själv, se till att vara ute i lite god tid bara. Och är du inte det, misströsta inte! Köp inläggningssill och blanda med vår currylemonad eller någon annan god sås.
Min midsommar
Salta ur sill
Lägg saltsillsfiléer i ett rymligt kärl med rikligt med iskallt vatten (ca 1 liter per fyra filéer). Låt stå ca 1 dygn i kylen, byt vattnet 2-4 gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Är den för salt behöver den ligga lite till. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.Känns det krångligt så finns inläggningssill att köpa i handeln, dvs urvattnad saltsill färdig att användas för egna sillinläggningar.
Varva kall 1-2-3-lag med urvattnade filéer. Viktigt att se till att lagen täcker ordentligt, skaka kärlet så det inte blir luftbubblor. Gör detta 2-4 dagar innan sillen ska ätas. Här följer recept på 1-2-3-lag.
1-2-3-lag
- 1 del ättika
2 delar strösocker
3 delar vatten
10 kryddpepparkorn
2 skivade gula lökar
2 skivade morötter
Koka upp allt och låt svalna. Se till att den blir riktigt kall (kyltemperatur 2-4 grader).
Skärgårdssill
- 1 dl crème fraiche alternativt hemgjord majonnäs
1 dl gräddfil
50 g löjrom
ca ½ kruka gräslök
ca ½ kruka dill
Salt, efter smak
Vitpeppar efter smak
Inlagda hela sillfiléer
Gör så här
- Blanda allt till crèmen och vänd sedan i sillbitarna.
- Låt stå ett par timmar eller något dygn, om du har tid.
Curryremoulad
Blanda med dina sillfiléer skurna i bitar eller färdiginlagd sill för en snabb sillvariant. Ingredienser:
- 2 st äggulor
1 tsk svensk senap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl matolja
1 msk curry
1,5 dl inlagd pickles, finhackad
0,5 st äpple, finhackat
Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Blanda äggulor, senap och vinäger.
- Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
- Tillsätt curryn, pickles och äpple, smaka av med salt och peppar.
Sommartårta till Midsommar
En riktigt härlig sommartårta som passar perfekt att förbereda och lägga ihop efter midsommarlunchen är en favorit från Alexias.se. Klicka dig vidare för inspiration och recept.
Grillrecept till Midsommar
Framåt kvällen tänder vi grillen och jag grillar allt, gärna i foliepaket. I den här korta filmen ger jag lite tips och idéer med foliepaket. Här i vår Food Court hittar du flera olika sallader, grilltillbehör och grilltips. Till exempel:
Efterrätt till midsommar
Jordgubbar känns självklara på midsommar. Kanske som sagt i en tårta på eftermiddagen? Eller bara som de är med lite glass eller lättvispad grädde. Vill du göra en enkel glass till kan jag varmt rekommendera det här grundreceptet. Ingen glassmaskin behövs!6-8 personer
- 5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
Valfri smaksättning
Gör så här
- Vispa grädden lätt.
- Vispa ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret.
- Vänd ner eventuellt godis eller hela fruktbitar, spara lite att toppa formen med.
- Täck med plastfolie och frys minst 6 timmar.
Dela gärna med dig av det du lagar till midsommar på våra sociala medier, vore kul att se! Hoppas du hittar någon favorit bland mina recept och så håller vi tummarna för fint väder.
Glad midsommar!
HälsningarHenrik, kock & grundare
Vår Facebooksida
Vårt instagramkonto @matkomfort