INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Food Court Rödingrecept
2024-02-07 Food Court / Receptbanken

Röding med forellrom

Med röding som varmrätt kan du fixa en fin middag som är mycket enkel att tillaga. Inköpslistan är kort och det krävs inga förberedelser!

Tack vare forellrommens höga smak och karaktär tycker jag inte att en traditionell vitvinssås behövs. Ta och reducera lite grädde som du smaksätter med citron, salt och peppar. Lätt som en plätt, eller hur? Mängden och valet av grönsaker är inte viktigt för slutresultatet. Det viktiga är att du tar det du gillar! Eller hittar. Men jag tycker absolut det ska vara någon form av kål eller rotsaker!

Inköpslista

2 portioner

  Rödingfiléer, 2 st
  Forellrom, 30 g
  Brysselkål, 6 st
  Blomkål, 100 g
  Jordärtskockor, 4 st
  Citron, 1 st
  Grädde, 2 dl
  Lite dill
  Rapsolja, 1 msk
  Kallpressad rapsolja, 2 msk
  Salt och peppar efter smak

Tillagning

 1. Dela varje rödingfilé i 2-3 bitar och salta runt om.
 2. Skär bort roten på brysselkålen och plocka försiktigt bort blad för blad. Skölj och låt torka på papper.
 3. Dela blomkålen i små ”blommor”. Om du skär bort en blomma/kvist på blomkålen och sedan skär bort hela roten så går det lättare. Skölj och låt torka på papper.
 4. Skala jordärtskockorna och skär i klyftor.
 5. Koka upp grädden och låt sedan sjuda på låg värme tills den tjocknat något. Salta och peppra och smaka av med lite citronsaft.
 6. Hetta upp en tjockbottnad stekpanna. Tillsätt 2 msk kallpressad rapsolja. Lägg i blomkålen och jordärtskockorna. Stek på hög värme, salta och peppra. Vänd runt då och då. Var inte rädd för att grönsakerna får för mycket färg, det ger en god sotad smak.
 7. Tillsätt brysselkålen. Stek i någon minut till.
 8. Tillsätt 2 msk vatten och låt det koka bort. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
 9. Hetta upp en tjockbottnad stekpanna. Tillsätt 1 msk rapsolja. För att eliminera risken att fisken fastnar, lägg lite salt i pannan. Torka av fisken med lite papper och lägg i fisken med skinnsidan neråt. Pannan ska vara riktigt varm. Målet är att skinnet skall bli knaprigt, gyllensvart och gott. Detta tar några minuter. Vänd sedan fisken och stek i 1 minut på andra sidan.

Uppläggning

  Placera grönsakerna i en snygg organiserad oordning på en tallrik. Lägg på rödingen och ringla lite av den varma citrongrädden.

Utskiftsvänlig version

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!