INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Sopprecept från Ryftes
2023-01-20 Food Court / Receptbanken

Ryftes bjuder på värmande härliga sopprecept

Sopprecept längtar vi efter när det börjar bli kyligt. Ett gotländskt recept på en härlig rotsakssoppa eller morotssoppa passar utmärkt på middagsbordet en kulen höst- och vinterkväll. Persiljerot och palsternacka blir i kombination en mild, krämig soppa för hela familjen. Ryftes egen Mor Inga i Fole har kokat ihop receptet och om det är något hon är riktigt bra på så är det olika rotfrukter! Den här soppan är också en favorit hos våra barn. Den heta morotssoppan är också en hit.

Sopprecept

Het morotssoppa

Detta behöver du

4 portioner
    8 st morötter
    2 st gula lökar
    3 st vitlöksklyftor
    1 msk smör
    2 msk riven ingefära
    2 smulade grönsaksbuljong-tärningar
    1 l vatten
    2 dl paprika & chili-crème fraiche
    2 dl mjölk
    1 tsk salt
    2 krm peppar
Till servering
    Crème fraiche
    Räkor
    Persilja

Gör så här

  1. Skala morötter, lökar och vitlöksklyftor. Skär i små bitar.
  2. Smält smör i en kastrull och fräs grönsakerna utan att de får färg, ca 3 minuter.
  3. Tillsätt riven ingefära och smula ner buljongtärningar, låt dem fräsa med i 1 minut.
  4. Häll på ca 1 l vatten och låt soppan sjuda på svag värme med lock ca 10 minuter, tills morotsbitarna är genomkokta.
  5. Tillsätt paprika & chili-crème fraiche, mjölk, salt och peppar.
  6. Kör soppan slät i mixer eller matberedare. Häll tillbaka soppan i grytan och späd eventuellt med vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera soppan varm med en klick naturell crème fraiche, några räkor och en persiljekvist.

Mor Ingas rotsakssoppa

Detta behöver du

4 portioner
    250 g palsternacka
    250 g persiljerot
    1 liter vatten
    2 tärningar grönsaksbuljong
    25 gram smör
    1 msk vetemjöl
    3 dl mjölk
    1/2 dl hackad persilja

Gör så här

  1. Skala och skär persiljerot och palsternacka i mindre bitar.
  2. Koka dem mjuka i vatten och buljong.
  3. Under tiden fräser du smör och mjöl i en annan kastrull. Späd med mjölken och sjud några minuter.
  4. Kör palsternackorna och persiljeroten i mixer. Späd såsen med palsternacks- och persiljerotsbuljongen under omrörning.
  5. Servera soppan het – överströdd med persilja.

Smaklig måltid!

En till värmande soppa: Gotländs skockasoppa


Lycka till!

/Erika & Karin, Ryftes

Fler inlägg i Receptbanken

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!