INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT
Stekgraderna är viktiga
2024-04-11 Food Court / Tips & Trix

Stekgrader och innertemperatur

Stekgrader och innertemperaturen är viktig!
Jag får ofta frågan om hur länge man ska steka köttet eller ha det i ugnen. Svaret är att innertemperaturen avgör! Tiden bestäms främst av storleken på köttet och hur varmt man har i pannan eller ugnen. Ugnar kan skilja sig flera grader trots att man ställer in den på samma. Det viktigaste är alltså att hålla koll på råvarans innertemperatur, eller stekgrader som vi kockar säger. Vilken temperatur råvaran har i mitten är det som bestämmer när det är klart, tiden är alltså inte en faktor.

Innertemperaturen går nästan alltid upp några grader när du avslutat tillagningen. Avsluta därför ett par grader innan köttet uppnår önskad innertemperatur. Det gäller däremot inte när du använder en sous vide-cirkulator eller tillagar i ugn på låg temperatur (60-100 grader).

Här har jag samlat några av de vanligaste innertemperaturerna för en snabb överblick.

Innertemperatur – tabell

Stekgrader tabell

Stekgrader och skala – rare, medium eller well done?

Innertemperatur är en sak, men hur vet man vad som är vad! Det finns ju olika preferenser, en vill ha sin köttbit blodig, en annan genomstekt. Väljer du rare/blodig får du ett rosarött kött med en röd köttsaft. Well done/genomstekt ger ett gråare kött och en genomskinlig köttsaft. Medium är helt enkelt mitt emellan. Ett rosa kött med rosaröd köttsaft. Ett mediumstekt kött ger det saftigaste köttet utan att det blir för rått. Min generella rekommendation är därför att välja mediumstekt.

Här i vår blogg hittar du recept på grillat, tillbehör och annat gott.


Lycka till i köket!

/Henrik, kock och grundare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

*

Fler inlägg i Tips & Trix

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!