INGEN BINDNINGSTID & ALLTID FRI FRAKT

Ryftes

”Vi odlar nästan allt!
Ja eller allt odlar vi förstås inte. Men det mesta försöker vi iallafall oss på att odla. Till exempel meloner, chili och lila morötter.”

Så presenterar sig Ryftes på deras hemsida. Från dem köper vi vår gotländska sparris, potatis och andra grönsaker och rotfrukter året om. Ryftes är ett familjeföretag som håller till på Gotland, i Fole socken. De odlar, paketerar, säljer och levererar till hela landet. I dagsläget drivs företaget av den andra generationen i familjen Andersson, systrarna Karin och Erika. Föräldrarna Yngve och Inga finns dock fortfarande med i bakgrunden och nu är det över 40 år sedan de startade. Karin och Erika driver Ryftes med fokus på kundernas önskemål, ett långsiktigt hållbart miljöarbete, produktkvalitet och livsmedelssäkerhet och vi är glada att få jobba med denna härliga familj!

Följ gärna deras arbete på Instagram @ryftes. Härliga, inspirerande bilder och tips utlovas! Här i vår blogg hittar ni flera härliga recept från våra vänner på Ryftes.

Bjärefågel

”Det är vi som är bröderna Ingemarsson. Två ganska vanliga bonnapågar som har sysslat med fågeluppfödning och drivit Bjärefågel i drygt 25 år.”

Det hela startade som ett hobbyprojekt och i början sålde bröderna mest till vänner och bekanta, men ryktet om deras goda kyckling spred sig snabbt och efterfrågan växte. De blev sporrade av intresset och åkte till Frankrike för att lära sig allt om kycklinguppfödning. De undersökte allt ifrån kläckning till foder och bestämde sig sedan för att åka hem och ta fram Sveriges godaste kyckling.

Deras kyckling är efterfrågad av medvetna konsumenter och på finkrogar runtom i landet – den tillagas i kök hos människor som älskar bra kyckling. Bröderna är så klart oerhört glada över det – men inte särskilt förvånade, för de vet att kycklingar som har det bra, smakar bra!

Bjärekyckling är Sveriges enda klimatcertifierade kyckling, vilket bland annat innebär att de har sänkt sin klimatpåverkan med 20–25 procent. Även det något vi uppskattar med deras arbete.

Det finns så mycket att berätta om Bjärefågel, läs gärna mer om deras arbete på Bjärefågels hemsida.

Cubegreens

Cubegreens odlar grönsaker i containrar på ett hantverksmässigt sätt. Vi gillar verkligen idén att odla örter och sallader lokalt. Och att man kan göra det var som helst, med en liten mängd vatten dessutom. Det plus att de precis som vi är ett familjeägt företag, gör samarbetet extra roligt.

Cubegreens erbjuder en sallad-, kål- och örtpåse från deras ”containerodling” i vår webbutik den här veckan. Kolla filmen om du vill se mer av dem och deras odling.

Skärgårdsslakteriet

Skärgårdsslakteriet levererar kött av kvalitet från Stockholms skärgård och sjönära kommuner, varav ca 75-80% från öar eller kustområden, såsom Gålö, Dalarö m.fl.

På öarna rör sig djuren fritt på ett naturligt bete, tas väl omhand och bidrar till en levande skärgård. Lugna transporter med egen bil, samt ofta med båt/färja.

Skärgårdsslakteriet garanterar att vi får lokalproducerat kött från frigående djur. Djur som hjälper till att hålla vårt skärgårdslandskap ljust och öppet.

Ett litet företag som bryr sig om djuren och naturen, vilket tilltalar oss och matchar våra värderingar bra.

Läs mer om dem och deras djurhållning på Skargardsslakteriet.se.

Specialchark och Stockholms korvfabrik

”Ibland känns det som att vi inte valde korven, utan korven valde oss”, brukar de säga när de ska berätta om sig själva. Ola, Bo och Kenneth – alla med olika vägar in i korvbranschen, men med en gemensam drivkraft: kärleken till hantverket. Ola föddes in i branschen. Hans morfar öppnade den lilla köttbutiken Lagerströms på Söder som sedan växte sig till ett företag med över 60 anställda. Där jobbade även Kenta och Bosse, tills den dagen fabriken köptes upp.

Och där stod de; Kenta med sina 30 år i branschen, Bosse med sitt mästarbrev i charkuteri (något som bara 10 andra i Sverige har) och Ola med sin ekonomiexamen. Vad skulle de göra? När Bo fick nys om att Specialchark på Slakthusområdet letade efter någon som kunde ta över verksamheten stod det klart för dem att det aldrig var ett val. Det var precis det här de var ämnade att göra.

Nu har det gått tio år och Specialchark har fortfarande samma mål, att vara Sveriges ledande charkuteriföretag. Kanske inte vad det gäller storlek men vad det gäller kvalité, kunskap och innovation – och hjärta för korv. Något som vi verkligen kan känna igen oss i.

Läs mer om killarna som gärna krånglar till det för sig på specialchark.se.

Leröy

”Vi på Leröy är engagerade i miljö och hållbarhetsfrågor. Att minska matsvinnet, och därmed använda hela fisken från huvud till stjärtfena, är viktigt för oss.”

Leröy Seafood Group kan spåra sina aktiviteter till slutet av 1800-talet. Då startade fiskaren Ole Mikkel Leröen försäljning av levande färsk fisk på fisktorget i Bergen. Fisken fiskade han delvis själv men köpte även in av kollegor som fiskade. Ole Mikkel Leröens aktiviteter utvecklades så småningom till att också inkludera detaljistförsäljning i Bergen, handel med levande skaldjur och gradvis också export. År 1939 gick två av hans anställda, Hallvard Leröy sr. og Elias Fjeldstad, i gång med det som i dag är koncernens största säljbolag – Hallvard Leröy AS, som nu heter Leröy Seafood AS. Företaget var fram till 1997 ett traditionellt familjeföretag. Bolaget börsnoterades i juni 2002.

Läs mer om Leröy och exempelvis deras arbete med att ta bort plast och avfall från havet

Prenumerera på våra goda recept och smarta kökstips!